Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama kod susjeda

Izvanredno stanje u Srbiji - Dijelovi zemlje odsječeni od svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet je osoba smrtno stradalih u poplavama u Srbiji. Iz ugroženih područja evakuirano je 600 ljudi, a u cijeloj zemlji proglašeno je izvanredno stanje.

17:50 - Škole u Beogradu i u svim poplavljenim krajevima danas i sutra ne rade, a ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja naložilo je da se iz sigurnosnih razloga u cijeloj zemlji odlože sve izvanškolske aktivnosti u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim institucijama, dok je lokalnim vlastima preporučilo da se nastava održava samo ukoliko to ne ugrožava sigurnost učenika.

Pročitajte i ovo Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta U Srbiji Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

17:00 - Situacija je iznimno teška i u Ljuboviji gdje je poplavljeno 350 kuća, a bujica je odnijela 3 mosta u okolnim selima, a još četiri mosta su ugrožena

16:30 - Kod Smedereva su evakuirane 34 osobe, a ugroženo stanovništvo prebačeno je u gradsku sportsku dvoranu te u opću bolnicu. U općini Kosjerić pod vodom je 500 kuća, a zbog odrona zemlje i drveća prekinut je promet na cesti Rusina - Čečina te na cesti Ražanj - Paraćin.

15:00 - U cijeloj Srbiji proglašeno je izvanredno stanje, a poginulo je pet ljudi.

12:59 -  Tri su osobe poginule u poplavama u Srbiji, a 600 je evakuirano, prema najnovijim inforamcijama koje je objavio B92.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u 13 sati biti donesena odluka o izvanrednoj situaciji u cijeloj zemlji.

11:47 - Zbog podivljale rijeke, evakuirani su stanovnici dijela Valjevca, grada u Srbiji. Mjesto Valjevo rijeka Kolubara je podijelila na južni i sjeverni dio između kojih se zatvaraju mostovi, piše Blic.

Tijekom noći evakuirani su stanovnici naselja Ilidža i Kolubara 1, koje je Kolubara prva poplavila. Oni su smješteni u vojarnu, a danas je u gradu proglašen neradni dan.

KAOS U BiH: Voda u cijelosti blokirala Doboj, u Maglaju ljudi na krovovima

Prethodno su evakuirana i 24 pritvorenika iz istražnog zatvora koji je poplavila Obnica, a i sam zatvor je zatvoren.

Zbog poplave je odsječena većina putova koja Valjevo spaja sa okolnim mjestima. Nijedan autobus jutros nije otišao iz Valjeva.

Vatrogasac spasioc D. L. (42) iz Topole nestao je jutros u akciji spašavanja na rijeci Jasenici, a ranije je objavljeno da su poplave odnijele život u Beogradu, piše B92.

8:22 - Gradske vlasti u Beogradu priopćile su u četvrtak ujutro da je tijekom noći jedna osoba stradala u poplavnom valu prouzročenom kišom koja u pojedinim krajevima Srbije pada i duže od 24 sata, zbog čega je izvanredno stanje uvedeno u 18 općina, stotine obitelji je evakuirano, a na pojedinim pravcima u prekidu je željeznički i cestovni promet.

Kolaps u Srbiji: Kiša ne prestaje, rijeke se izlijevaju, u tijeku evakuacije

U selu Umčari kod Beograda tijekom noći utopila se jedna osoba koja je odbila poslušati spasilačke ekipe i evakuirati se pred bujicom, pa je iz stožera za izvanredne situacije upućen apel građanima da poštuju naredbe za evakuaciju.

“Naš primarni cilj je da izbjegnemo takve slučaje”, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je novinarima rekao da su tri najugroženija dijela Beograda prigradske općine Lazarevac, Obrenovac i Grocka, a da je situacija u središnjim gradskim općinama pod kontrolom.

Najkritičnija situacija u središnjem dijelu Srbije je na teritoriju Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga. Na snazi je izvanredno stanje u Valjevu, Šapcu, Loznici, Čačaku, Zaječaru,, Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircima, Kosjeriću, Obrenovcu, Lučanima i Mionici.

Širom Srbije jučer, sinoć i tijekom noći evakuirano je najmanje 500 osoba, a jutros je najkritičnije u Čačku gdje je u tijeku evakuacija još više od 160 obitelji, te u Valjevu gdje spasilačke ekipe na sigurno sklanjaju najmanje stotinjak ljudi.

Bujice su odnijele dio ceste ispod planine Rudnik pa je u prekidu promet na Ibarskoj magistrali, jednoj od najfrekventnijih u Srbiji koja spaja Beograd s južnom i zapadnom Srbijom, te vodi ka Crnoj Gori i jugoistočnoj Bosni.

Visok vodostaj i bujice u slivu rijeke Kolubare poplavile su i dio pruge kod Valjeva pa je do daljeg je obustavljen i putnički i teretni promet na željezničkom pravcu Beograd-Bar, a promet je u prekidu i na pruzi Beograd-Niš.

Pod vodom su i tisuće hektara njiva i obradivih površina, a ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je jutros za Radioteleviziju Srbije (RTS) da će država naći hitna rješenja kako bi pomogla najugroženijim poljoprivrednicima da prevladaju štete od poplava.

Samo na području Beograda je, po izvješćima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za posljednja 24 sata palo skoro dvostruko više kiše nego što je mjesečni prosjek za svibanj - čak 113 litara po četvornom metru, za razliku od prosječnih 58 litara.

Javno poduzeće “Putevi Srbije” uvelo je dežurne telefone za informacije o stanju u cestovnom prometu i prekidima prometa na prometnicama, ovisno o promjenama situacije na terenu jer kiša i dalje pada promjenjivim intenzitetom i uz povremene udare olujnog vjetra.

(D.B./B.V. /I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene