Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje

Kolaps u Srbiji: Kiša ne prestaje, rijeke se izlijevaju, u tijeku evakuacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog poplava izazvanih obilnom kišom, koja u pojedinim dijelovima Srbije neprestano pada od ranog jutra, dosad je izvanredno stanje proglašeno u najmanje 11 općina, mnoge lokalne ceste su pod vodom i promet je obustavljen, u brojnim školama - uključujući i Beograd - do kraja tjedna neće biti nastave, a srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova upozorava da će najteže biti tijekom noći i sutra, te najavljuje angažiranje vojske i žandarmerije.

Vodostaji svih rijeka iz sata u sat rastu, a jaku kišu počeli su pratiti i udari olujnog vjetra koji meteorolozi najavljuju i za četvrtak.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Stanje se mijenja iz sata u sat, a prema izvješćima elektroničkih medija, najteže je u središnjoj i zapadnoj Srbiji gdje je i najviše općina u kojima je proglašeno izvanredno stanje.

 

 

Poplavljene su stotine hektara njiva, samo u općinama Kosijerić i Požega pod vodom je više od 3.000 hektara obradive površine, a na cijelom slijevu Kolubare na snazi je izvanredna obrana od poplava.

Pod vodom su i mnoge i beogradske gradske i prigradske općine, promet je otežan ili preusmjeren jer je pojedinim ulicama nemoguće voziti, a gradske vlasti odlučile su da sve srednje i osnovne škole na području grada ne rade slijedeća dva dana.

U Grockoj se izlila Begaljička rijeka i ugrozila više od 30 obitelji, a započela je i evakuacija stanovništva dvaju sela između Beograda i Obrenovca, kojima je u pomoć upućena postrojba žandarmerije.

Sarajevo: Poplavljene kuće, evakuirano stanovništvo, problemi u opskrbi strujom...

Reporteri Radiotelevizije Srbije javljaju da je evakuirano 20 starijih osoba u selima kod Gornjeg Milanovca, dok je u Osečini kod Valjeva poplavljeno oko 300 kuća pa je smještaj za te obitelji prinudno organiziran u mjesnon osnovnoj školi.

Načelnik odjela za izvanredna stanja srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova Predrag Marić upozorio je da će najteže biti tijekom noći i sutra, zbog čega su angažirane dodatne snage za evakuaciju ljudi, za obrane od poplava, kao i timovi za sapašavanje na vodi.

Vremenske su prognoze nepovoljne, jer se u iduća dva dana očekuje količina kiše koliko je mjesečni prosjek ili čak i više od prosjeka, u pojedinim krajevima, poglavito u Vojvodini i uz jak olujni vjetar.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene