Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama Kairu ne da avione

Ponovno se zahuktava u Egiptu, vojska poziva na masovne prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik egipatske vojske general Abdel Fatah al-Sisi sugrađane je pozvao na masovni izlazak na ulice kako bi vojska dobila 'mandat' za borbu protiv terorizma. Pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija to su nazvali prijetnjom.

Zapovjednik egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi, pod čijim je vodstvom nedavno s vlasti svrgnut demokratski izabrani predsjednik te države Mohamed Mursi, pozvao je danas sugrađane da u petak masovno izađu na ulice kako bi vojsci dali 'mandat za suočavanje s nasiljem i mogućim terorizmom', javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neredi u Egiptu Kairo: Mursijevi pristalice zasuti kamenjem i suzavcem Slika nije dostupna Ne odustaju od prosvjeda Egipat: 'Vlada za vikend sprema intervenciju protiv Mursijevih pristalica'

Al-Sisi tvrdi da time ne zaziva ulične nerede, već da se zalaže za nacionalno pomirenje.

>> Amnesty International: Egipat mora zaštititi kršćane

Problem je što su na ulicama Kaira od trenutka svrgavanja Mursija okupljeni njegovi pristalice i kućama nemaju namjeru otići sve dok bivši predsjednik ponovno ne preuzme vlast. Istovremeno, državni mediji, koji su pod kontrolom novih vlastodržaca, proteklih se tjedana nisu libili upravo Mursijeve pristalice nazivati teroristima.

Muslimansko bratstvo, pokret iz kojeg je Mursi politički izrastao, danas je al-Sisijev poziv nazvalo prijetnjom. 'Vaša prijetnja neće spriječiti milijune da se i dalje okupljaju', rekao je Esam El-Erian, zamjenik predsjednika Stranke pravde i slobode, političkog krila Bratstva. On je al-Sisija nazvao 'vođom puča i ubojicom žena, djece i svih onih koji se mole bogu'.

Dopisnik BBC-ja u Kairu kaže da bi al-Sisijev poziv Egipćanima mogao ukazivati na frustraciju najviših vojnih krugova činjenicom da se Mursijevce ne da otjerati s ulica, a istovremeno pokazuje tko zapravo drži uzde vlasti u Egiptu - to nije privremeni predsjednik Adly Mahmud Mansour, nego je to vojska sama.

Obama odgodio isporuku vojnih lovaca F-16

Inače, američki predsjednik Barack Obama danas je odo daljnjega dgodio isporuku vojnih lovaca F-16 Egiptu. Kao razlog naveo je 'trenutnu situaciju'.

'Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Egiptu, mislimo da ne bi bilo primjereno u ovome trenutku nastaviti s isporukom aviona F-16', rekao je glasnogovornik Pentagona George Little, čiju je izjavu prenijela agencija Reuters.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene