Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆNIK MINISTRA

Poruka iz BiH: Nepotrebno se forsira Pelješki most

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministra prometa, Izet Bejrambašić, istaknuo je kako ocjenjuju da će most biti bespotreban kada BiH uđe u EU

Forsiranje gradnje Pelješkog mosta u predstudiji izvodljivosti francuskog konzultanta Safage je "nekorektno i nepotrebno", a najave iz hrvatske vlade da će se taj most početi graditi 2015. godine valja promatrati u konktekstu unutarnjih političkih prilika u Hrvatskoj, ocijenio je pomoćnik ministra prometa i komunikacija Bosne i Hrecegovine Izet Bejrambašić kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Bajrambašić, koji je predstavljao BiH na prošlotjednom sastanku u Zagrebu na kojemu su razmatrani nalazi predstudije izvodljivosti o načinima povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelom Hrvatske, podsjetio je kako će konačne preporuke biti poznate 23. prosinca, dok je za predstudiju kazao kako "nije izbalansirana" te je stoga i bila predmetom ozbiljnih kritika, kako od BiH tako i Europske komisije.

Pelješki most ipak je najbolje rješenje?!

Pojasnio je kao su se primjedbe odnosile uglavnom na kalkulativne cijene s različitim pristupom, prognoze prometa te na vrijeme potrebno za pripreme i gradnju nekih objekata.

"Primjetno je i očevidno favoriziranje mosta Pelješac od konzultanta što je potpuno nepotrebno i nekorektno", kazao je Bajrambašić.

Dodao je kao je bosanskohercegovačka strana imala i dodatne primjedbe koje se odnose, primjerice, na cijenu eksproprijacije zemljišta kao i na kalkulaciju cijene temeljem visine mosta od 55 metara što znači i troškove gradnje od 300 milijuna eura, a ne 200 milijuna, kako je navedeno u predstudiji.

'Pelješki most će biti suvišan kada BiH uđe u EU'

Bajrambašić ističe kako u BiH ocjenjuju da će postojanje Pelješkog mosta biti suvišno kada ta zemlja uđe u Europsku uniju, a u Sarajevu drže kako bi to moglo biti u razdoblju od narednih 10 do 20 godina.

"Europska komisija imala je slične, a često i identične komentare kao BiH, a Hrvatska je samo ponavljala da podržava studiju, dok se konzultant branio, u većini slučajeva bez argumenata", tvrdi Bajrambašić.

Potvrdio je kako u konačnici sa stajališta BiH gradnja mosta nije sporna pod uvjetom da se poštuju njena prava iz konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora odnosno na nesmetani pristup otvorenome moru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter |

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene