Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordinacija s EU

Političari iz BiH Fueleu ponovo obećali provesti reforme, rok je ožujak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u utorak su sami sebi postavili rok da najkasnije do kraja ožujka naredne godine provedu ustavne i zakonske reforme te uspostave mehanizme koordinacije s Europskom unijom kako bi BiH tada mogla podnijeti zahtjev za primanje u punopravno članstvo u EU.

Predsjednici sedam najvećih bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda takav su dogovor postigli tijekom susreta s povjerenikom EU za proširenje Štefanom Fueleom, koji je boravio u Sarajevu kako bi provjerio razloge zastoja BiH na putu ka EU. "Napuštam Sarajevo ohrabren postignutim napretkom", izjavio je Fuele novinarima nakon tih razgovora iako je dobio tek ponovljena načelna obećanja o spremnosti političkih lidera iz BiH da napokon urade ono na što su se ranije sami obvezali.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

>> Fuele: Jako se veselim zaželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u EU 1. srpnja

Stranački lideri u lipnju su se obvezali da do kraja studenog izmijene ustav i izborni zakon BiH kako bi se iz izbornog procesa eliminirala diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina i postigao dogovor o mehanizmu koordinacije odnosa s EU na državnoj razini. Postavljeni rok upravo istječe, a ništa od obećanog nije provedeno.

Povjerenik Fuele kazao je kako je jasno da će ta činjenica usporiti napredovanje BiH na putu ka EU, no europska perspektiva za tu zemlju ostaje. "Europska perspektiva ostaje realna za BiH, no zadaće koje treba ispuniti neće se promijeniti", kazao je Fuele dodajući kako EU neće nametati nikakve "umjetne rokove" jer njih trebaju odrediti sami političari u BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Bevanda ustvrdio je kako je na sastanku s Fueleom prevladalo pozitivno ozračje koje daje razloga za optimizam, unatoč dosadašnjim zastojima. "Uvjeren sam da će Vijeće ministara BiH u svom radu ubuduće imati snažnu potporu nove parlamentarne većine", kazao je Bevanda.

Fuele je u Sarajevu za istim stolom okupio predsjednike Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih demokrata (SNSD), stranaka koje su od prošlog tjedna i službeno postale članice vladajuće koalicije, no njima se pridružio i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

On je novinarima kazao kako će SDA, bez obzira na to što je u oporbi, poduprijeti sva rješenja koja su u interesu BiH, no istodobno je oštro osudio dogovor nove šestorke o programskom djelovanju nazvavši ga štetnim za državu.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je pak kako je dogovor nove vladajuće koalicije, sa sastanka koji je sredinom mjeseca održan u Mostaru, već proslijeđen Vijeću ministara BiH kako bi se sastavili odgovarajući prijedlozi novih zakona i uputili u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje kako će do kraja veljače naredne godine, kada se očekuje novi sastanak s Fueleom, biti postignut značajan napredak u BiH. "Sada je posebno važno rekonstruirati vladu Federacije BiH", kazao je Čović izražavajući nadu kako će u tome pomoći i međunarodna zajednica kroz odluke koje se očekuju od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), čije se zasjedanje očekuje krajem tjedna.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik konstatirao je kako je BiH "i dalje tamo gdje je bila", jer nisu ispunjene preuzete obveze. Izrazio je spremnost političara iz Republike Srpske da rade na provedbi reformi na kojima inzistira EU, no samo ukoliko one neće dovesti u pitanje postojeći decentralizirani ustavni ustroj BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene