Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezapamćeni socijalni nemiri

DRAMATIČAN PETAK U BOSNI: Gorilo u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Zenici, ozlijeđeno oko 200 ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpuni kaos u petak je zavladao ulicama gradova diljem Bosne i Hercegovine.

Kaos zavladao ulicama Tuzle

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Ilustracija Vatra je pod kontrolom Snažna borba s plamenom u susjedstvu, vatrogasci se satima bore s buktinjom: "Radi se o velikoj količini guma"

Jutro u Tuzli je bilo mirno, a prosvjed je počeo u 12 sati. Kako je vrijeme odmicalo, sve je više ljudi pristizalo ispred zgrade Vlade, okupilo ih se oko 3.000. U grad su stigle i dodatne snage specijalne policije iz cijele BiH. Ubrzo su prosvjednici policajce počeli gađati kamenjem i bocama, a situacija je iz minute u minutu bila sve napetija.

Nešto iz 13 sati počeli su žestoki sukobi policije i prosvjednika. Prosvjednici su provalili u zgradu Vlade i razbijali sve pred sobom. Policija se u jednom trenutku povukla i zgradu prepustila prosvjednicima koji su je u potpunosti demolirali. Hrpe papira, dokumenata i uredskog inventara bačeno je na ulicu, a zgrada zapaljena. Snimke i fotografije koje su stigle najbolje svjedoče o kaosu koji je zavladao ulicama Tuzle.

VIDEO Kaos u Tuzli: Prosvjednici zapalili zgradu Vlade!

Oko 17 sati, prosvjednici su primili vijest da je premijer Tuzlanskog kantona podnio ostavku što je izazvalo oduševljenje kod građana. Nakon što su zapalili i uništili zgradu Vlade, prosvjednici su se premjestili nekoliko stotina metara dalje i demolirali i zgradu Općine.

Tada su se uputili prema zgradi Kantonalnog suda gdje su žestoko prosvjedovali tražeći da se na slobodu puste prosvjednici koji su uhićeni tijekom prosvjeda koji su se održali u četvrtak.

Navečer je pnovno gorila zgrada Vlade. No, nije poznato je li bilo ponovnog namjernog paljenja zgrade ili je riječ o samozapaljenju ostataka krhotina nakon prvog požara.

Oko 25 osoba  je zatražilo pomoć u Općoj bolnici, ozlijeđeni su uglavnom policajci.

Dramatično i u Sarajevu


Dramatično je bilo i u Sarajevu. Sve je počelo mirnim prosvjedom nekoliko stotina građana koji su došli podržati prosvjede u Tuzli. Kako je vrijeme odmicalo, tako se ispred zgrade Vlade okupilo i nekoliko tisuća građana.

VIDEO Neredi i u Sarajevu, zapaljena zgrada predsjedništva BiH!

Oko 14 sati situacija je potpuno izmaknula kontroli te je uslijedio žestoki sukob prosvjednika i policajaca. Prosvjednici su na policiju bacali sve što im je palo pod ruku – od kamenja do boca. Nekoliko prosvjednika je upalo u zgradu Vlade i zapalili je.

Oko 16 sati prosvjednici su probili policijski kordon i zapalili zgradu predsjedništva. Zapaljeno je i pet policijskih automobila. Uskoro je policija dobila pojačanje i počela raščišćavati prostor ispred same zgrade Predsjedništva. Tek nekoliko sati kasnije, vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u zgradi Predsjedništva koja je gotovo u potpunosti izgorjela.

Prema zadnjim informacijama, ozlijeđeno je oko 100 osoba, no taj bi broj mogao rasti.

Gorio i Mostar, uhićeno 30 osoba

Prosvjedi su se proširili i na Mostar. Oko 4.000 nezadovoljnih građana okupilo se u petak poslijepodne na Španjolskom trgu u Mostaru kako bi izrazili nezadovoljstvo svih nivoa vlasti, posebno onih u Mostaru. Ubrzo su mirni prosvjedi prerasli u nerede.

Okupljeni prosvjednici su prvo kamenovali i porazbijali stakla, a potom i zapalili zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Grupe prosvjednika ulazile su u zgradu Vlade i bacali računala i dokumente.

VIDEO Gorilo i u Mostaru: 'Probudili smo se!'

Iza 17:00 sati dio je prosvjednika ušao u Gradsku vijećnicu koju su, također, zapalili. No to nije sve, gorio je i đački dom i ured Federalne novinske agencije. Devastirana je i zgrada Gradske uprave u Cernici, a na meti se našla i zgrada HDZ-a BiH.

Prosvjednici su se, nakon što su demolirali zgradu HDZ-a BiH, krenuli prema sjedištu SDA kojeg su, također, zapalili. Gorila je i zgrada Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona. Situacija se smirila tek oko 19 sati kada je intervenirala policija i prosvjednike rastjerala suzavcem. Uhićeno je 30 osoba, javlja Klix.ba.

Ulice Mostara ostale su prekrivene razbijenim staklom, kamenjem, bocama...

Grupe prosvjednika divljale Zenicom, palile su se zgrade i automobili

Iako su prosvjedi najavljeni kao mirni, nasilje u Zenici je eskaliralo na samom početku. Nikoliko tisuća prosvjenika se u petak poslijepodne okupilo ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona, zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim te nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i prosvjednicima prepustili zgradu. Zapalili su i pomoćni objekt u sklopu zgrade Vlade ZDK.

VIDEO I u Zenici prosvjednici zapalili zgradu Vlade!

Situacija je bila vrlo  napeta, a građani su na zgradu bacali sve što im se našlo pod rukom. Nakon što su se prosvjednici oglušili od upozorenje policije da prestanu kamenovati njihove pripadnike, policajci su bili prisiljeni upotrijebiti silu te je došlo do međusobnih sukoba.

Zaposlenici su evakuirani iz zgrade Vlade.Pripadnici specijalnih jedinica su nakon dva sata divljanja bili primorani baciti suzavac kako bi ih rastjerali.
Nakon što su prosvjednici skoro pet sati divljali ulicama Zenice, situacija se oko 18 sati smirila. Prema zadnjim informacijama, ozlijeđeno je 17 policajaca i 26 civila.

Osim zapaljenih zgrada, uništeno je nekoliko automobila, polomljeni izlozi trgovina i drugih objekata. Ponuđene su ostavke premijera ZDK-a Miniba Husejnagića i nekoliko ministara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene