Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masakr u Pragu

VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

Aktualno Galerija Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Foto: X screenshot Masakr u Pragu Masakr u Pragu Foto: X/Screenshot Policija u Pragu Policija u Pragu Foto: Afp Hitne službe na mjestu događaja Hitne službe na mjestu događaja Foto: Afp +5 Policija osigurava mjesto pucnjave u Pragu Galerija 1/10 >>
Češka policija objavila je snimke s kamera policajaca na kojima se vidi kako upadaju u zgradu sveučilišta tijekom intervencije uslijed pucnjave.

Češka policija pojačala je mjere sigurnosti oko škola i drugih javnih zgrada u zemlji, a Karlovo sveučilište u Pragu otkazalo je sva predavanja i događaje u petak nakon što je student, 24-godišnji David Kozak, ubio 14 ljudi u četvrtak u zgradi sveučilišta.

Također, policija je objavila snimke s kamera policajaca na kojima se vidi kako upadaju u zgradu sveučilišta tijekom intervencije uslijed pucnjave.

Na snimci se vidi kako naoružani policajci ulaze u zgradu i kako građani bježe s mjesta događaja na Karlovu sveučilištu.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Petr Matejcek, ravnatelj regionalne policijske uprave u Pragu, rekao je da su primili poziv od nekoga tko je rekao da će "pokušati slijediti primjer počinitelja i početi pucati", ali su uspjeli identificirati i pritvoriti ih.

Pročitajte i ovo Masakr u Pragu pucnjava na sveučilištu Potresna svjedočanstva preživjelih studenata: "Stavili smo barikade na vrata, zvao sam mamu, djevojku. Po cijelom fakultetu bilo je krvi"

Policijski glasnogovornik rekao je novinarima da se vjeruje da je napadač bio na gornjim katovima zgrade kada su naoružani policajci stigli u četvrtak. Kasnije su svoju potragu preusmjerili na krov.

Studenti na sveučilištu zabarikadirali su se u svojim učionicama.

Oko zgrade sveučilišta postavljen je perimetar, dodali su službenici na tiskovnoj konferenciji. U jednom trenutku napadač je pucao i ranio tri osobe izvan zgrade iz dalekometnog oružja, a policija je uzvratila vatru.

Pročitajte i ovo Testiranje na covid-19 Veliki broj umrlih Eksplozija korone, brojke kao u vrijeme žestoke pandemije: "Treba se zaštititi i ublažiti posljedice"

Kad se policija približila njegovoj lokaciji, bio je naoružan sačmaricom i ubio se, dodao je Matejcek.

Policajci su pronašli njegovo tijelo dok su pretraživali zgradu.

Prijatelju javio da se planira ubiti

Bio je tih i povučen. Imao je dozvolu za oružje, posjedovao je osam komada. Bio je među osumnjičenima za ubojstvo muškarca i dvomjesečne bebe u šumi kod Praga prije nekoliko dana. Je li sve počelo s ubojstvom oca i kćeri?

"Indicije idu u tom smjeru. Ipak, čekamo rezultate balističkog vještačenja", rekao je Matejcek.

Testovi su u petak pokazali da su tata i beba doista ubijeni oružjem pronađenim u kući napadača na sveučilišta. No, motivi tih, kao i ubojstava na sveučilištu, zasad su nepoznati.

Dva i pol sata prije pucnjave na sveučilištu, napadač je prijatelju poslao SMS da je naoružan i da se planira ubiti.

Policija nakon dojave odlazi do njegove kuće, tamo pronalazi njegovog ubijenog oca.

"Raspisuju tjeralicu, a onda dobivajuu dojavu da je možda na Karlovom sveučilištu. Jednu zgradu evakuiraju, ali napadač počinje pucati u drugoj", rekao je Ivo Havranek koji živi u Pragu.

"Jedinice su bile na lokaciji za nekoliko minuta. U 15:11, operativni centar je dobio informaciju da je osumnjičenik na krovu Filozofskog fakulteta", kaže Vojtech Motyka, zamjenik načelika policije u Pragu.

Zapucao je na tri prolaznika na cesti. Kada ga je policija okružila, sam sebi je oduzeo život.

U Pragu napadača nitko ne spominje. Studenti i građani oplakuju žrtve.

"Osjećam se čudno, jer predajem na Akademiji scenskih umjetnosti. Snažno smo proživjeli ovo što se dogodilo na Filozofskom fakultetu. To je strašno, ne mogu ni govoriti", rekla je Jirina Vackova, stanovnica Praga.

Terorizam kao motiv odbačen je još jučer. Preventivno, u cijeloj zemlji pojačane su mjere osiguranja na javnim događanjima i oko zgrada kao što su bolnice i kolodvori. U subotu je u Češkoj proglašen Dan žalosti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene