Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Imaju više ozljeda'

Priznao ubojstvo Nemcova jer je mučen u zatvoru?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica osumnjičenika za ubojstvo ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova vjerojatno su bila mučena u zatvoru, izjavio je u srijedu član savjetodavnog vijeća Kremlja za ljudska prava Andrej Babuškin.

Nakon što je u moskovskom zatvoru Lefortovo posjetio trojicu Čečena osumnjičenih za ubojstvo Nemcova 27. veljače, aktivist za ljudska prava Babuškin rekao je da imaju više ozljeda.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Uhićenje policajca ubojice Problematična osoba Užas u trgovačkom centru u Tuzli: Policajac ubio ženu, pojavile se snimke uhićenja

Njemcov je najpoznatiji u nizu kritičara Kremlja ubijenih za vrijeme 15-godišnje vladavine Vladimira Putina. Drsko ubojstvo u srcu Moskve šokiralo je njegove kolege i simpatizere, koji tvrde da je istraga zločina test vladavine prava u Rusiji. Nemcovljevi suradnici sumnjiče aparat državne sigurnosti za upletenost u zločin. Putin je osudio ubojstvo i pozvao da se počinitelje privede pravdi.

Prema službenim informacijama, bivši čečenski policajac Zaur Dadajev, koji je uhićen zajedno sa svojim rođacima Anzorom i Šagidom Gubaševim, priznao je sudjelovanje u ubojstvu. Dadajev i Anzor Gubašev formalno su optuženi za ubojstvo.

"Postoji opravdani razlog za sumnju da su Dadajev i Gubaševi mučeni", napisao je Babuškin na svojoj internetskoj stranici.

Priznao ubojstvo Borisa Nemcova

Dadajev ima "višestruke ozljede" koje se vide na njegovu tijelu, dok Anzor Gubašev ima ogrebotine oko nosa, zapešća i nogu nastale nakon uhićenja, tvrdi Babuškin.

Dadajev je bio zamjenik zapovjednika čečenskog "sjevernog" bataljuna, koji je pod nadležnošću čečenskog ministarstva unutarnjih poslova.

Dobio je rusko državno odličje za hrabrost za službu u Čečeniji, području u Sjevernom Kavkazu zahvaćenom nasiljem u kojemu su ruske snage vodile dva rata protiv separatista.

Prema Babuškinovim podacima, Dadajev je "otet" 5. ožujka kad je stigao u Ingušetiju u Sjevernom Kavkazu iz obližnjeg Dagestana.

Dadajevljev prijatelj i bivši suradnik Rustam Jusupov bio je nazočan kad je Dadajev uhićen, napisao je Babuškin, dodajući da je Jusupov tada nestao. Prema Babuškinovim riječima, Dadajevu je obećano da će Jusupov biti pušten ako prizna ubojstvo Nemcova.

Babuškin je pozvao vijeće za ljudska prava da o njegovim saznanjima obavijesti Putina, a pravosudne vlasti da istraže optužbe za mučenje.

Prijatelji Nemcova sumnjičavi su prema istrazi državnih tijela i tvrde da su optužbe kako su ga ubili čečenski islamisti samo pokušaj skretanja sumnje s Putina i njegovih najbližih sigurnosnih suradnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene