Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantno

Pogledajte kartu svih uragana u posljednjih 171 godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste se pitali kako izgleda karta svih uragana koji su se dogodili na Zemlji u periodu od 1851. godine do danas, onda ste upravo dočekali odgovor.

Znanstvenici su uspjeli napraviti kartu puta svakog uragana od sredine 19. stoljeća do danas, od mjesta gdje se formirao, do mjesta gdje je nestao. Istina, znanstvenici su imali problema s podacima, kako su se vremenskom lentom spuštali prema dolje, jer je podataka o uraganima bilo sve manje.

Pročitajte i ovo Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 11 Čupao sve pred sobom FOTO/VIDEO Tri sata terora: Razorni uragan odnio 27 života, znanstvenica iznijela mračno predviđanje Slika nije dostupna Iznadprosječna po broju i snazi Predviđa se puno jača sezona uragana

>> Isaac oštetio branu, vlasti naredile evakuaciju desetaka tisuća ljudi

Uragani, cikloni i tajfuni obično se formiraju iznad oceana, gdje prikupljaju snagu, prije nego udare na kopno. na karti se može vidjeti i kako uragani nikad ne prelaze liniju ekvatora, ili se formiraju vrlo blizu ekvatora, jer je oko tog područja takozvani Coriolisov efekt jednak nuli, a on je potreban za nastanak uragana.

Zbog rotacije Zemlje svaka pravocrtna putanja izgledat će kao zakrivljena krivulja za promatrača na Zemlji, a to zakretanje (promjena smjera) vjetra pripisuje se Coriolisovom efektu (ili fiktivnoj Coriolisovoj 'sili', kako se često naziva). Coriolisov efekt djeluje uvijek pod pravim kutom u odnosu na smjer vjetra, i to desno od smjera vjetra na sjevernoj hemisferi, a lijevo na južnoj. Coriolisov efekt je proporcionalan brzini vjetra, najjači je na polovima Zemlje, a iščezava na ekvatoru.

U posljednjih 20 godina, znanstvenici su zabilježili porast snažnih uragana na području sjevernog Atlantika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebooka 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene