Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maorski ratni zov

Pogledajte kako se pravi vojnici rastaju od palih kolega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje novozelandski vojnika u Afganistanu poginulo je u eksploziji bombe pored ceste. Ono što su kolege iz njihovih postrojbi napravile tijekom pogreba, možda je i jedan od najljepših vojničkih oproštaja od palih kolega.

U znak žalosti i tuge pripadnici 1. i 2. bataljuna novozelandske pješačke regimente, izveli su ratni zov svojih predaka Maora - haku. Njihov oproštaj postao je prava senzacija na internetu, nakon što je snimku na YouTube postavila novozelandska vojska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važan pomak Šuica poručila: ''Glasanje treba biti dopušteno i mladima od 16 i 17 godina'' Ilustracija Nema nasljednika Kakva tuga: Četiri mjeseca nitko s patologije nije preuzeo tijelo Splićanke, pokopale je bivše kolegice

>> Novozelandskog premijera napali Maori

Vojnici su se maorskom hakom oprostili od 31-godišnjeg Lukea Tarnatea, 26-godišnje Jacinde Baker i 21-godišnjeg Richarda Harrisa, koji su 18. kolovoza poginuli u Afganistanu, prilikom eksplozije bombe postavljene uz cestu. Opkolili su vozilo u kojem su se tijela palih vojnika prevozila na groblje te spontano izveli ratni zov svojih predaka. 'Mnogi vojnici ne pokazuju svoje emocije, no danas su pokazali svoju kolektivnu žalost', rekao je kapetan John Gordon, glasnogovornik novozelandske vojske, prenosi NZ Herald.

Haka je tradicionalni ratni zov ili ples, kojeg su originalno izvodili maorski ratnici prije odlaska u bitku, a možda najpoznatiji primjer u današnje vrijeme jest izvođenje hake od novozelandske ragbi momčadi prije svakog meča.

Novozelandska vojska u Afganistanskim misijama izgubila je 10 vojnika, a premijer te zemlje John Kay najavio je povlačenje vojske početkom iduće godine.

Pogledajte snimku koja je dirnula mnoge.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene