Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devet dana u spilji

Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati"

Aktualno Galerija Spašen američki speleolog - 5 Spašen američki speleolog - 5 Foto: DNEVNIK.hr Spašen američki speleolog - 2 Spašen američki speleolog - 2 Foto: DNEVNIK.hr Spašen američki speleolog - 3 Spašen američki speleolog - 3 Foto: DNEVNIK.hr Spašen američki speleolog - 4 Spašen američki speleolog - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Spašen američki speleolog - 1 Galerija 1/5 >>
Nakon devet dana neizvjesnosti, sretno je okončana iscrpna akcija spašavanja američkog speleologa Marka Dickeya iz više od tisuću metara duboke špilje u Turskoj. Ključnu ulogu u spašavanju postigao je i naš tim.

"Nevjerojatno je ponovno biti iznad površine", kazao je po izlasku spašeni speleolog Mark Dickey. "Bio sam pod zemljom puno dulje nego što sam očekivao, s neočekivanim medicinskim problemom. Ne znam što bih rekao, zaista sam preplavljen emocijama, ovo je prvi put da sam ovo doživio. Neka bude i zadnji, hvala vam!", emotivan je bio Dickey.

Nakon završetka višednevne akcije, veliko olakšanje i lavina emocija zavladali su među spasilačkim ekipama.

"Bili smo vrlo emotivni i danima sam se silno trudila ne zaplakati", prepričala je Dilek Dwniz Duman, speleologinja iz Turske. "Na kraju krajeva, mi ovdje radimo, tu smo kao spasioci, nismo mogli postati emotivni. Trudila sam se, ali kad sam ga vidjela kako izlazi, zaplakala sam od sreće".

Pročitajte i ovo Poplave u Libiji - 3 Grad katastrofe Drastičan skok broja mrtvih u poplavama u Libiji: Vjeruje se da je poginulo 5200 ljudi, 10.000 je nestalo

Među više od 150 spasilaca bio je i tim hrvatskih HGSS-ovaca. Upravo su oni stigli na tisuću metara dubine i osigurali uspješno izvlačenje. Posljednja trojka izašla danas iz jame u 10 sati. Penjali su se cijelu noć s dna.

 

Zbog ozbiljnosti zdravstvenog stanja, tim se sastojao od iskusnih speleologa, bolničara, liječnika. Dio njih, bio je uz njega u špilji tijekom izvlačenja.

Pročitajte i ovo Migranti - 3 Sudjedi pojačali kontrolu Slovenija pozvala Hrvatsku da zaštiti granicu! Porast broja ilegalnih prelazaka kod Brežica, oporba želi vojsku na granici

Anesteziologinja iz Mađarske Zsofia Zador priznala je da je za nju ovo bilo prvo veliko spašavanje. "Ovo je i prvi put da sam ovoliko dugo bila u špilji. Dosta je teška špilja jer ima nekoliko malih, uskih prolaza i okna su dosta blatna".

Koliko je špilja zahtjevna, dokazuje i to da su spasioci nakon što je Diki odvezen na sigurno, još satima izlazili iz nje.

Pročitajte i ovo Danijel Škvorc Na rubu smrti Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: "Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi"

Kako je izgledalo zahtjevno izvlačenje

Akcija spašavanja odvijala se turskom Taurskom gorju gdje se nalazi treća po dubini špilja u Turskoj - Morka. Špilja je duboka 1276 metara i ima kompleksu građu. Američki speleolog je 2. rujna bio na dubini od 1040 metara kada je počelo gastrointestinalno krvarenje. Tada je krenulo spašavanje u kojem je sudjelovalo 150 ljudi iz 9 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Zbog opasnog stanja u kojem se Dickey našao, liječnici, bolničari i iskusni speleolozi krenuli su se spuštati u špilju. Nakon što su došli do njega i stabilizirali ga duboko pod zemljom, počeo je put vraćanja na površinu.

Prvo je podignut s mjesta na kojem se nalazio u kamp udaljen 700 metara od površine, a zatim na razinu od 500 metara. Zaustavljanja u nekoliko improviziranih medicinskih kampova su bila potrebna kako bi se Diki mogao oporaviti od teške akcije spašavanja. Sinoć je nakon devetodnevne akcije konačno izvučen na površinu.

Detalje zahtjevnog spašavanja pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene