Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevi za odcjepljenjem

Evo kako bi se uskoro mogle promijeniti granice Europe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjeda separatista na regionalnim izborima u Kataloniji europske čelnike je podsjetila da bi se granice na starom kontinentu u dogledno vrijeme mogle promijeniti. Samostalnost žele i Baskija, Flandrija, Škotska, Abhazija i Južna Osetija...

IDS podržava neovisnost Katalonije, ali separatističkih težnji ta hrvatska stranka nema. Ovih dana bili su gosti katalonskog predsjednika i bloka Konvergencija i unija. 'Sakonvergencijom imamo dugogodišnju suradnju i to je bila prilika da se iz prve ruke upoznamo sa procesom izbornim, ali i sa njihovom težnjom za raspisivanje referenduma u sljedeće četiri godine',, kaže glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje" Zastave Katalonije Podijeljena mišljenja Deseci tisuća Katalonaca na skupu za neoavisnost: Pozvali na novi referendum

Chiavalon kaže kako Kataloncima politika nije na prvom mjestu. U vrijeme krize, gospodarstvo je glavni razlog zašto žele referendum. 'Katalonija bi cijeli svoj deficit mogla isfinancirati sa godinu i četiri, pet mjeseci da raspolaže sa svojim sredstvima', dodaje.

>> Bloomberg: Europa danas podsjeća na Jugoslaviju u raspadanju

>> Katalonija: Mas pobijedio, ali daleko od apsolutne većine

Zajedno s Baskijom, Katalonija ostvaruje četvrtinu španjolskog BDP-a. Baskija je u Španjolskoj tek jednim dijelom. Drugi je u Francuskoj. Autonomna je zajednica poput Katalonije. Ima svoj parlament, vladu i svoj jezik. Nakon izbora u listopadu, separatisti su postali druga opcija po jačini.

I u Belgiji samostalnost želi površinom manji, ali znatno bogatiji sjever zemlje. Flandrija čini trećinu Belgije. Ima svoj parlament i vladu, u kojima je daleko najjača koalicija separatističkih stranaka. Na izborima 2010. paralizirali su cijelu kraljevinu. Punih 18 mjeseci pregovaralo se o vladi.

Samostalna država najprije bi mogla postati Škotska, dio Ujedinjenog kraljevstva. Ima svoj parlament, institucije i policiju. Poljoprivredu i gospodarstvo nadzire sama. Ima i najveće rezerve nafte u Europskoj uniji. Referendum o neovisnosti Škotske raspisan je za jesen 2014.

Abhazija i Južna Osetija referendum o neovisnosti od Gruzije još nisu raspisale. Prije 4 godine to su pokušale riješiti najtragičnijim mogućim načinom - oružjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene