Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjeni referendum

Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje"

Prosvjed u Madridu - 1
Prosvjed u Madridu - 1 Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Madridu - 1 Prosvjed u Madridu - 1 Foto: Afp Prosvjed u Madridu - 2 Prosvjed u Madridu - 2 Foto: Afp Prosvjed u Madridu - 3 Prosvjed u Madridu - 3 Foto: Afp +0 Prosvjed u Madridu - 4 Galerija 1/4 >>
U središtu Madrida se, prema procjeni, okupilo oko 400 000 ljudi kako bi prosvjedovali protiv prijedloga zakona o oprostu Kataloncima koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti.

Tisuće prosvjednika okupile su se u nedjelju u središtu Madrida tražeći ostavku socijalističkog premijera Pedra Sancheza zbog prijedloga zakona o oprostu Kataloncima koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) usuglasila se sa strankama Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC) u vezi zakona koji bi parlament trebao usvojiti u četvrtak.

Nekoliko udruga je pod geslom "Razloga je i previše, Sanchez ostavka!“ izvelo na ulice Madrida oko 15.000 prosvjednika, izvijestila je regionalna vlada. Organizatori prosvjeda tvrde da ih se okupilo 400.000.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje očevid Krš na Kvatriću: Sudarili se tramvaj i auto, jedna osoba je ozlijeđena

Prosvjed su podržale najveće oporbene stranke s desnice, Narodna stranka (PP) i Vox.

"Ne u moje ime. Ni amnestija, ni samoodređenje“, pisalo je na transparentima dok su prosvjednici mahali crveno-žutim zastavama Španjolske.

Sanchez, čija manjinska lijeva vlada ovisi o podršci regionalnih stranaka Katalonije, još je ranije namjeravala uvesti zakon o amnestiji, ali zbog neslaganja u vezi nekih pojedinosti dosad nije usvojen. Usuglašavanjem stajališta otvorio se put prema izglasavanju jer te stranke zajedno imaju većinu mjesta u parlamentu.

"Sanchez je pokleknuo pred (katalonskim) nacionalizmom“, rekla je Dolors Montserrat, eurozastupnica PP-a tijekom prosvjeda i najavila da će oporba nastaviti s prosvjedima.

Zakonom o amnestiji bili bi obustavljeni svi postupci protiv nekoliko stotina Katalonaca koji su prije sedam godina nastojali putem referenduma uspostaviti neovisnu državu sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku.

Pročitajte i ovo U promet pušten novi elipsasti minirotor vrijedan 45 tisuća eura VIDEO Ovo je novi elipsasti rotor u Zagrebu, pogledajte kako funkcionira

Sanchez je prošli tjedan ponovio da su ciljevi zakona "suživot“ i "pomirenje“.

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, koji se od referenduma 2017. nalazi u egzilu u Belgiji, mogao bi se vratiti u Kataloniju u lipnju i namjerava izaći na europske izbore toga mejseca.

Španjolska je dosad neuspješno tražila od Belgije njihovo izručenje, a amnestijom bi bio povučen zahtjev suda u Madridu za njegovim uhićenjem i suđenjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene