Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S broda na Atlantiku

Pogledajte dramatično spašavanje hrvatskog pomorca američke Obalne straže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Obalna straža evakuirala je jednog ozlijeđenog hrvatskog pomorca s broda na Atlantiku, 200 nautičkih milja ispred obale Sjeverne Karoline.

Obalna straža je hrvatskog pomorca prebacila u bolnicu u Norfolku gdje mu je ukazana pomoć, izvijestila je u srijedu lokalna TV postaja 13WVEC, podružnica ABC News-a.

Unatoč snažnom vjetru i valovima od osam metara, helikopter Obalne straže uspio je spustiti košaru i spasioca na palubu tankera Orange Wave, te evakuirati 55-godišnjeg hrvatskog pomorca kojem je bio odsječen dio prsta, izvijestila je postaja 13WVEC ne navodeći ime hrvatskog pomorca.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja penjača akcija spašavanja FOTO Penjač pao sa Starog grada Okića, zadobio je teške ozljede Slika nije dostupna Nije poznato je li pomorac Hrvat s broda u Atlantskom oceanu prebačen u bolnicu na Tenerifeu


Na web stranici TV postaje objavljena je i video snimka operacije spašavanja koja je izvedena u petak. Posada broda Orange Wave, koji je s tovarom narandžinog soka plovio iz Brazila u New York, zatražila je pomoć kada je hrvatski pomorac doživio ozljedu na radu, a iz Elizabeth Citya su prema brodu krenule dvije letjelice Obalne straže.

Spuštali košaru s 50 metara zbog lošeg vremena

Zbog lošeg vremena helikopter je operaciju izveo lebdeći visoko iznad broda. 'Spuštali smo košaru s 50 metara kako bi kompenzirali valove od osam metara i visoko nadgrađe broda ispod nas', rekao je dočasnik Ian Kesterson, mehaničar leta na helikopteru Jayhawk.

Spasioc-plivač Obalne straže pomogao je ukrcati pomorca u košaru spuštenu iz helikoptera, te kod njegova podizanja u letjelicu. Tanker za voćne sokove Orange Wave, nosivosti 16.700 tona, duljine 157 metara, izgrađen je 1993. godine a plovi pod liberijskom zastavom. Trenutačno je usidren u Newarku, u saveznoj državi New Jersey. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene