Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga nesreće

Utihnuo je glas jednog od Putinovih kritičara: "Njegova tragična smrt čini se gorko simboličnom"

Lev Rubinstein
Lev Rubinstein Foto: Afp
Važna osoba sovjetske ilegalne književne scene i kritičar Ukrajinskog rata umro je nekoliko dana nakon što ga je udario automobil.

Ruski pjesnik Lev Rubinstein, vodeća osoba sovjetske podzemne književne scene, koji je kasnije prosvjedovao protiv Vladimira Putina, umro je nekoliko dana nakon što ga je udario automobil, rekla je njegova kći.

Rubinstein se smatra jednim od osnivača ruskog konceptualizma, avangardnog književnog pokreta koji se rugao službenoj doktrini socijalističkog realizma u 1970-ima i 80-ima.

Pročitajte i ovo Dan Republike Srpske Jasna poruka Dodiku stiglo upozorenje moćne sile: "To ne bi prošlo bez posljedica"

"Moj otac, Lev Rubinstein, umro je danas", napisala je njegova kći Maria na blogu Livejournal, a informaciju su prenijeli ruski mediji.

Pjesnik je stvorio vlastiti žanr, mješavinu poezije i kazališta, pisanjem kratkih rečenica na perforiranim karticama, čitajući pjesme na pozornici.

Njegov svakodnevni posao knjižničara tijekom sovjetske ere nadahnuo je njegovu umjetnost, a kombinirao je apsurdističku komediju i improvizaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Maleni Lorenzo Novorođenče pronađeno u kanti za smeće: "Čuo sam plač"

"Pjesnički, pronicljiv i ironičan, bio je svoj i tako je percipirao svijet", u svojoj posveti piscu napisala je organizacija za ljudska prava Memorial.

Nakon raspada SSSR-a, Rubinsteinov rad bio je naširoko prepoznat i cijenjen. Bio je otvoreno neprijateljski raspoložen prema Putinovoj vladi i redovito je prosvjedovao protiv Kremlja zbog jačanja represije i kršenja ljudskih prava. Kad je Putin pokrenuo puni napad na Ukrajinu, Rubinstein je s drugim poznatim piscima potpisao otvoreno pismo u kojem kritizira "kriminalni rat" i "laži" Kremlja.

Pročitajte i ovo Danska kraljica formalno abdicirala - 7 Dan za pamćenje FOTO Deseci tisuća ljudi okupili se kako bi svjedočili povijesnom događaju: "Ovo je prvi put u 900 godina"

Rubinstein nije uhićen ili procesuiran tijekom sukoba u Ukrajini, rekao je Memorial, čak i kad je represija Kremlja dosegla nove visine.

"Ali njegova tragična smrt u siječnju 2024., točno uoči druge godišnjice katastrofe, čini se gorko simboličnom. Naši napeti očaj i nada, nemoć i strah u proteklim danima, koma i tišina Lev Rubinsteina - to smo danas", rekao je Memorial.

Pročitajte i ovo Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

76-godišnjaka je 8. siječnja udario automobil u Moskvi. Prevezen je u bolnicu u kritičnom stanju. Vlasti su objavile da "vozač nije usporio" kada je Rubinstein prelazio ulicu. Prema preliminarnim informacijama, vozač je u 12 mjeseci bio uključen u 19 prometnih prekršaja. Vlasti su pokrenule istragu nesreće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene