447378
447378
447378
447378
447378

Džihadist pred ICC-om priznao krivnju za razaranje mauzoleja u Timbuktuu

  • , 22.08.2016., 08:03
  • Autor:
  • komentara

Džihadist iz Malija, optužen za razaranje mauzoleja u Timbuktuu, priznao je u ponedjeljak krivnju pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Den Haagu na prvom suđenju na kojem se uništenje svjetske baštine čovječanstva sudi kao ratni zločin.

 
 
 
 
Ahmad al-Faqi al-Mahdi (Foto: AFP)
Ahmad al-Faqi al-Mahdi (Foto: AFP)

"Časni sude, kriv sam", rekao je Ahmad Al Faqi Al Mahdi.

Optužnica ga tereti da je "svjesno predvodio napade" kojima je uništeno devet mauzoleja sufija u Timbuktuu te ulaz džamije Sidi Yahia između 30. lipnja i 11. srpnja 2012.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi (Foto: AFP)

Ahmad al-Faqi al-Mahdi

Bude li proglašen krivim prijeti mu maksimalna kazna od 30 godina zatvora.

Grad koji su u 5. stoljeću utemeljila tuareška plemena, Timbuktu je procvat doživio trgovinom karavana i postao veliko intelektualno središte islama u 15. stoljeću.

"Napasti i uništiti kulturna i vjerska mjesta i simbole zajednica napad je na njihovu povijest", rekla je glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda i naglasila da nitko tko uništava "dušu i korijene naroda ne smije izbjeći ruci pravde".

Prema optužnici Al Mahdi je bio pripadnik skupine Ansar Dine, koja je bila dio džihadističke mreže povezane s Al Kaidom, a zavladala je sjeverom države Mali 2012. dok je nije potisnula međunarodna intervencija u siječnju 2013.

Rođen 1975., Ali Mahdi se od najranijeg doba obrazovao u vjerskoj školi, završio je Učiteljski fakultet i postao ravnatelj škole, a s vremenom i "gradski šerif", nepopustljiv u primjeni šerijatskog prava kada je ušao u džihadističku organizaciju.

"Među 82 učenika medrese Ahmad je imao fenomenalno pamćenje. Znao je napamet Kuran", rekao je bivši učitelj El Hadž Mohamed Coulibaly.

Godine 2012. Al Mahdi je za agenciju AFP objasnio da je njegova uloga bila "opravdati sve odluke u ime šarije, u ime Kurana" i da je posve "normalno odsjeći ruku lopovu".

Pred ICC-om je Jean-Louis Gilissen, jedan od njegovih odvjetnika, opisao svog branjenika kao inteligentnu osobu koja je "nastojala nametnuti svoje viđenje dobra i zla". "Želio je nametnuti, čistoću", a "povijest nas je naučila kako se opasnim može pokazati traženje čistoće".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se