Obavijesti Video Pretražite Navigacija
identificirane su dvije osobe

Počela ekshumacija civila iz masovne grobnice u Buči: "Postoje svjedoci koji mogu potvrditi da ih ubili Rusi. Bez ikakvog razloga, samo su hodali ulicom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Započela je ekshumacija tijela civila iz masovne grobnice u Buči. Dosad je ekshumirano 20 tijela, a identificirane su dvije osobe.

Forenzički istražitelji počeli su u petak ekshumirati masovnu grobnicu u Buči.

Ruslan Kravčenko iz tužiteljstva u Buči rekao je da su ekshumirali 20 tijela, od kojih je 18 imalo rane od vatrenog oružja i gelera. Rekao je da su identificirane dvije žene, od kojih je jedna radila u supermarketu u centru grada.

"Postoje svjedoci koji mogu potvrditi da su te ljude ubile ruske snage. Bez ikakvog razloga, samo su hodali ulicom ili su bili evakuirani", rekao je Reutersu. "Neki od njih su samo govorili ukrajinski."

Specijalisti, odjeveni u bijela odijela, prekrili su grobove plastičnom folijom dok je padala kiša.

Otkako su se ruske trupe prošlog tjedna povukle iz Buče, ukrajinski dužnosnici kažu da su stotine civila pronađene mrtve. Zamjenik gradonačelnika rekao je da je više od 360 civila ubijeno, a da je oko 260 do 280 pokopano u masovnu grobnicu od strane drugih stanovnika.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te brojke. Smrt civila u Buči Zapad je osudio kao ratne zločine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mučna svjedočanstva iz Buče Irininu mužu vojnici su pucali u glavu, a zatim kraj njega opušteno pili vodu: "Voljela bih da su i mene ubili"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za vrijeme ruske okupacije UZNEMIRUJUĆI VIDEO Dron snimio kako oklopno vozilo ubija civila na biciklu u Buči

Kremlj je u utorak rekao da su optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči "monstruozna krivotvorina" s ciljem ocrnjivanja ruske vojske. Dokaz o ubojstvima civila prikazuje kao ciničnu smicalicu Ukrajine i njezinih zapadnih podupiratelja, za koje Moskva kaže da ih obuzima diskriminirajuća antiruska paranoja.

Rusija je zanijekala da je namjerno gađala civile nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače. Moskva svoju akciju naziva "posebnom vojnom operacijom" s ciljem "denacifikacije" Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je invazija bila nezakonita i neopravdana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene