Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na jugu zemlje

Pleme zauzelo jedini plinski terminal Jemena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci mjesnih sunitskih plemena su u utorak zauzeli jedini plinski terminal zemlje.

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija u utorak je pokrenula plan rezolucije u UN-u kojim upozorava šijitske pobunjenike povezane s Iranom da se povuku iz predjela koje kontroliraju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse"

Borci mjesnih sunitskih plemena su u utorak zauzeli jedini plinski terminal zemlje, koji je obustavio sve aktivnosti. Terminalom u Belhafu, na jugu zemlje, upravlja kompanija Yemen LNG, koju djelomično kontrolirala francuski Total.

U New Yorku bi Vijeće sigurnosti UN-a tijekom dana trebalo izglasati plan rezolucije kojim se zahtijeva povlačenje pobunjenika iz regija koje kontroliraju diljem zemlje.

Tekstom se predviđa embargo na oružje tim pobunjenicima i ciljane sankcije protiv Abdel Malik Al-Houthija, šefa jemenskog šijitskog pokreta Ansarulah i Ahmeda Ali Abdalah Saleha, sina bivšeg predsjednika Saleha koji je danas povezan s pobunjenicima.

Francuska: Saudijska Arabija ima našu podršku u Jemenu

Plan rezolucije su predali Jordan i arapske Zaljevske zemlje, ali on bi mogao izazvati veto Rusije koja održava prijateljske odnose s Iranom, koji je i sam sklon šijitskim pobunjenicima Houthijima.

Od 26. ožujka koalicija 9 arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije vrši zračne napade na pobunjenike u Jemenu, siromašnoj i nestabilnoj zemlji arapskog poluotoka.

Šesnaest šijitskih pobunjenika je ubijeno u Jemenu u napadu motorom-bombom i iz zasjede koju su postavili borci skloni šefu države u pokrajini Lahj, rekli su u utorak vojni izvori.

Na jugu Jemena traju žestoki sukobi snaga koje podržavaju predsjednika Abd Rabbo Mansur Hadija koji je izbjegao u Saudijsku Arabiju i šijitskih milicija Houthi, koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad cijelom zemljom.

Operacija 'Odlučna Oluja': Vojska Saudijske Arabije ubila više od 500 jemenskih pobunjenika

Atentat motorom-bombom je izveden tijekom noći na položaj pobunjenika u središtu grad Houta, kada je ubijeno 10 i ranjeno 12 osoba, izvijestili su vojni izvori.

Borci su sjeverno od Houte iz zasjede napali vozilo pobunjenika i ubili 6 i ranili jednoga, dodali su ti izvori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene