Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezolucija o Srebrenici

Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Pedja Milosavljevic/Cropix
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić požalio se kako raste pritisak na njega u Vijeću sigurnosti da se Srebrenica priznao kao genocid.

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo se o genocidu u Srebrenici. Sjednici je prisustvovao i Aleksandar Vučić koji se nakon nje obratio javnosti.

"Pokušali smo objasniti našu poziciju, objasniti da je Srbija mala zemlja i znamo da nemamo nikakve šanse. Pritisak se ovdje pojačava i na zemlje koje su bile protiv. Bit će borbe do zadnjeg dana. U našoj misiji ovdje sve pršti energijom.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Oni koji podnesu rezoluciju, najveće svjetske sile i koji vrše pritisak, imat će ozbiljnog protivnika u maloj zemlji koja se usudila braniti. Ne donosite kolektivnu prosudbu, jer to je upravo ono što radite. Neće pridonijeti učvršćivanju mira, već dodatnim podjelama. Naša je dužnost braniti cjelovitost srpskog naroda", rekao je Vučić, a prenio Blic.

Istaknuo je kako je pitanje Kosova za Zapad riješeno još 2008. godine. Slična situacija je sa Srebrenicom koju većina svijeta smatra genocidom na muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Uvode se kamere u tramvaje, ilustracija Rak rana Stižu nove kamere koje će biti u tramvajima: Pogledajte što će sve kontrolirati

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

"Vidjeli ste kakvu su namještaljku jučer napravili. Šokantno je što su učinile, pa su morale lagati da su žene, i žao ti je kad vidiš da žene siluju, ali nitko ti nije rekao da će to učiniti. I onda shvatiš da je to bila zamka, da ne možeš reagirati" komentirao je Vučić svoj sukob s predsjedateljicom Vanesse Fraser s Malte.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"

"Zahvalni smo svima koji nam pomažu. Da, Nebenzya nas je podržao, siguran sam da će i Kina, ali ne podcjenjujte naš ugled. Ima zemalja, i to nemalo, koje neće glasati za Rusiju, ali će glasati za Srbiju. Svakako zahvaljujući našim prijateljima", rekao je te komentirao izgleda da se rezolucija ne donese "Ja sam skeptik, jer su pritisci sve veći. Bila je jedna zemlja koja je bila oštro protiv, a sada nam kažu da će ipak biti suzdržani”.

Slovenske predstavnike nazvao je odvratnima.

"Ja sam se pitao tko su ljudi koji ulaze pa ih nije protokol odmah pustio, a onda smo shvatili da su oni to dogovorili i s Amerikancima i sa Slovencima i Švicarcima i svima ostalima. Ne zna se tko je bio odvratniji, Slovenci ili ne znam tko je drugi od njih koji su jučer govorili. Ali i to smo izdržali i pokazali kako se jedna mala zemlja umije boriti za svoj integritet protiv najsnažnijih zemalja. Jer su pravda i istina i po tom pitanju na našoj strani" rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene