Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon istrage

Pjongjang tvrdi da ne posjeduje inkriminiranu podmornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je odbacila argumente međunarodne istrage po kojoj je južnokorejski ratni brod torpediran, pri čemu je poginulo 46 mornara, ustvrdivši da ne posjeduje džepnu podmornicu na koju upućuje istraga.

Moćno Nacionalno povjerenstvo za obranu, kojim predsjeda prvi čovjek režima Kim Jong-Il, objavilo je to na tiskovnoj konferenciji u Pjongjangu koju je prenosila službena televizija. General Pak Rim Su, direktor političkog ureda CND-a izjavio je da Sjeverna Koreja ne posjeduje džepnu podmornicu od 130 tona klase Salmon s koje je, po ocjeni istražitelja iz Seula, ispaljen torpedo koji je u ožujku, u prijepornom području Žutog mora potopio južnokorejsku korvetu Cheonan od 1.200 tona.

Pročitajte i ovo Kolumbijska mornarica presrela podmornicu s kokainom - 4 Usred oceana VIDEO Objavljena snimka velike zapljene kokaina: Mornarica presrela podmornicu i uhvatila krijumčare Podmornica Kraljevske mornarice Zakazale kontrole Sekunde do nuklearne katastrofe! Naoružana podmornica sa 140 članova posade pojurila prema dnu oceana

>> UN: S. Koreja, unatoč zabrani, izvozi nuklearnu energiju

‘Ne posjedujemo ništa slično podmornici od 130 tona klase Salmon’, rekao je sjevernokorejski general, a prenijela je sjevernokorejska postaja Chungang koja se može pratiti u Seulu. Međunarodna istraga pokazala je nedavno da je za potapanje Cheonana odgovoran sjevernokorejski torpedo. Po mišljenju južnokorejskih istražitelja, džepna podmornica klase Salmon uplovila je u južnokorejske vode iz međunarodnih voda.

No general Pak je rekao da ‘vojno gledano, nema smisla da podmornica od 130 tona s teškim torpedom od 1,7 tona plovi otvorenim morem da bi došla na Jug, potopila brod i vratila se u bazu’. Sjevernokorejski general je usto odbio južnokorejske tvrdnje da pronađeni dijelovi torpeda odgovaraju oznakama u sjevernokorejskim brošurama. Pak je dodao da međunarodna istraga koju je Seul požurivao, ne može biti objektivna, a zatim je napao Seul zbog toga što je odbio zahtjev Pjongjanga da pošalje svoju istražiteljsku ekipu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene