Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pari se s kim god stigne

Nadmašio sva očekivanja: Potentni medvjed napravio genetski kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski medvjed Pyros koji je poslan na Pireneje kako bi osnažio vrstu, svojim je reprodukcijskim sposobnostima nadmašio sva očekivanja, a pošto se pari i s vlastitim potomstvom španjolski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrijele kako bi spasili bioraznolikost vrste, piše revija El Mundo de los Pirineos.

Ta je okrutna ideja naišla na zgražanje u Sloveniji odakle je taj medvjed bio poslan na Pireneje u okviru programa jačanja oslabljele poplacije smeđih medvjeda u tom području. Zajedno s njim bile su tada donirane i dvije medvjedice, Živa i Velba.

Pročitajte i ovo 3D ilustracija jajne stanice pričvršćene za maternicu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Put do očuvanja plodnosti Revolucionaran, ali i kontroverzan uspjeh: Znanstvenici prvi put u laboratoriju uspjeli uzgojiti ljudska jajašca Slika nije dostupna I već su na popisu ugroženih... Solomonsko otočje: Otkrivena nova vrsta štakora, toliko su veliki da zubima otvaraju kokosove orahe

Pyros se i predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirenejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Pyros, kojemu je 27 godina, postao je potpuno dominantan na gorju koje dijeli Španjolsku od Francuske.

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste u Španjolskoj je napravljeno više varijanti za rješenje problema s potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Među njima su odstrijel, kastracija, ali i Pyrosov "izgon" u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja su promptno reagirala. Ona traže da slovenska vlada u zamjenu za Pyrosa ponudi Španjolskoj mlađeg medvjeda koji bi, nešto suzdržanije, nastavio ondje gdje je Pyros stao, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Nitko, međutim, ne može reći da Pyros nije ispunio svoju misiju jer je smeđi medvjed u Pirenejima prije njegova dolaska važio za skoro izumrlu vrstu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene