Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stjuardese moraju

Piloti ne trebaju na detaljna skeniranja u zračnim lukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višetjednog pritiska iz sindikata pilota zbog kontroverznih novih mjera skeniranja cijelog tijela i pomnih fizičkih pretraga u zračnim lukama u SAD-u, Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) je izuzela pilote od tih mjera.

Piloti koji lete za američke prijevoznike i putuju u odori prolazit će ubrzani pregled nakon provjere njihovih identifikacijskih dokumenata u bazi podataka, rekao je ravnatelj TSA John Pistola u priopćenju.

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov Maksim Kuzminov Detalji likvidacije ruskog pilota koji je pobjegao od Putinovog režima: Pronađen mrtav s nekoliko rana od vatrenog oružja Maksim Kuzminov Osveta u podzemnoj garaži Ruski pilot koji je helikopterom prebjegao u Ukrajinu pronađen mrtav: Tijelo mu je izrešetano metcima

Piloti su se žalili kada ih je TSA odbila izuzeti iz pomnih fizičkih pretraga, koje se smatraju previše nametljivima i indiskretnima, i od skeniranja cijelog tijela, za koje su sindikati upozorili da ih izlaže pretjeranom zračenju.

'Dopuštanje uniformiranim pilotima, čiji je identitet potvrđen, da prođu ubrzani pregled je pametna mjera sigurnosti i učinkovita uporaba naših resursa', rekao je Pistola.

Sve više nezadovoljnih putnika

Promjene ne utječu na pravila za skeniranje stjuardesa ili putnika. U tri tjedna otkako je TSA uvela nove mjere pretrage i skeniranja u zračnim lukama, sve je više prigovora nezadovoljnih putnika.

Putnici se žale da kod fizičkih pregleda dolazi do dodirivanja genitalija, da agenti TSA znaju zuriti i davati neprilične komentare, a mnogi izražavaju opći osjećaj nemoći i poniženja. Neke snimke skeniranja cijelog tijela, za koje TSA navodi da nisu dostupne agentima na sigurnosnim provjerama, već su se pojavile na internetu.

Nema ukrcaja bez skeniranja

John Pistola je u četvrtak na senatskom saslušanju rekao da TSA ostaje kod odluke da putnicima koji odbiju skeniranje cijelog tijela ili pomni fizički pregled, neće biti dopušteno da se ukrcaju u zrakoplov. Fizičke pretrage ublažene su za djecu do 12 godina.

TSA je na sve prigovore odgovorila pozivom putnicima na suradnju i strpljivost, citirajući ispitivanja javnog mnijenja u kojima većina Amerikanaca podupire pojačane mjere sigurnosti u zračnim lukama.

Prema ispitivanju CNN/ORC-a objavljenom u četvrtak 82 posto Amerikanaca podupire nove mjere TSA, uvedene zbog posljednjih terorističkih prijetnji SAD-u.

>> Bombaš prošao kontrolu u dvjema zračnim lukama

Prva velika provjera utjecaja novih mjera na odvijanje prometa u zračnim lukama uslijedit će sljedećeg tjedna, kada se uoči blagdana Dana zahvalnosti očekuje pojačan promet. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene