Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlog je misterij

Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti: 140 djece žrtvovano na najbrutalniji mogući način

Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic)
Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Gabriel Prieto/National Geographic
Aktualno Galerija Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Foto: Gabriel Prieto/National Geographic +0 Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Galerija 1/2 >>
Arheolozi su u Peruu, na lokalitetu Las Llamas, otkrili masovnu grobnicu, jednu od najvećih ikad otkrivenu kada je riječ o žrtvovanju djece. Prije 550 godina tamo je žrtvovano 140 djece i 200 ljama i to na posebno brutalan način. Razlog? Za sada ostaje misterij.

Prsni koševi pronađene žrtvovane djece, koja su bila u dobi između 5 i 14 godina, bili su otvoreni. Nekima su srca bila uklonjena, rekao je John Verano, profesor antropologije na Sveučilištu Tulane u New Orleansu, koji radi na iskapanjima u Las Llamasu. Profesor Verano je rekao za National Geografic da neki ljudi u Peruu i Boliviji i dan danas uklanjaju srca žrtvovanih ljama.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Također, mnoga djeca su na licima imala razmazan crveni pigment. Znanstvenici kažu da su djeca umrla nakon što im je otvoren prsni koš. "Moguće je, međutim, da su prvo uspavani ili ubijeni nekom drugom metodom koja nije ostavila nikakav trag na njihovim ostacima", rekao je prof. Verano. 

Prije 550 godina, kada arheolozi procjenjuju da se masakr dogodio, većim dijelom Perua je vladao narod kojeg danas arheolozi zovu Chimú. Taj je narod izrađivao sofisticirane umjetnine i na lokalitetu Las Llamas su izgradili veliki grad Chan Chan. Koliko je arheolozima poznato, narod Chimú nije prakticirao ropstvo, rekao je profesor Verano.

Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Foto: Gabriel Prieto/National Geographic

Ovo masovno žrtvovanje djece se čini kao nešto što je prethodilo padu njihova carstva nakon naleta vojske Inka. Naime, žrtva se dogodila oko 1470. godine, a veliko osvajanje Inka se trajalo između 1465. i 1470. godine.

No, ako žrtva nije bila povezana s osvajanjem Inka, možda se, kažu znanstvenici, radilo o prinosu žrtve bogovima zbog problema s klimom. Naime, narod Chimú je trpio zbog problema koje je izazivao El Niño - prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropima, koja donosi vlažno i kišovito vrijeme, te poplave u inače suhim područjima Južne Amerike.

"Možda su žrtvovali djecu u nadi da će, nekako, to popraviti vremenske uvjete", rekao je prof. Verano. "Djeca su bila zdrava i dobro uhranjena u vrijeme smrti, a nema ni znakova da su pokušavali izbjeći žrtvu".

Međutim, neki ljame su pokušale pobjeći. "Neki tragovi ljama to sugeriraju, a ljame su oko vrata imale i zavezanu užad kako bi ih mogli kontrolirati".

Djeca su pokopana licem okrenuta prema moru, a lame su pokopane licem okrenutim prema istoku, prema planinama Anda. Zašto je to tako učinjeno, znanstvenici ne znaju točno. 

"Možda zato što su ljame izvorno stigle iz planina, a narod Chimu je bio poznat po tome da su im božanstva i umjetnost bili fokusirani na morske teme, poput riba i morskih ptica, pa su djecu okrenuli da gledaju prema moru", rekao je prof. Verano.

Istraživanje u Las Llamasu financira National Geographic Society, a sve fotografije sa iskapanja možete pogledati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene