Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u prometu

Berlin zbog oblaka pepela zatvorio zračne luke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka uprava za sigurnost zračnog prometa objavila je u srijedu zatvaranje dviju berlinskih zračnih luka zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana Grimsvotna koji se proširio sjevernom Europom, ali se zračni promet u većem dijelu regije polako počeo vraćati u normalu.

Zračne luke na sjeveru Njemačke, u Hamburgu i Bremenu, također su paralizirane a zabranu polijetanja i slijetanja potvrdila je Uprava za sigurnost zračnog prometa (DFS).

'Trenutačno nije moguće reći koliko će to trajati', navodi DFS u priopćenju. 'Međutim, ograničenja bi mogla biti ukinuta tijekom dana s obzirom na meteorološke prognoze'.Zračni prostor na sjeveru Njemačke bit će zatvoren od srijede ujutro zbog oblaka pepela koji u atmosferu izbacuje vulkan Grimsvoetn na Islandu, priopćila je njemačka služba za sigurnost zračnog prometa.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

>> U Europi u utorak otkazano 500 letova

U zračnoj luci Bremen polijetanja i slijetanja neće biti dozvoljena od 5 sati, a u Hamburgu od 6 sati po lokalnom vremenu.

Njemačka zrakoplova tvrtka Lufthansa očekuje otkazivanje oko 150 letova u srijedu.Međutim, zračni promet u Velikoj Britaniji i Danskoj polako se vraća u normalu.

Vulkan se smiruje

Islandski predsjednik Olafur Grimsson izjavio je za BBC kako se čini dase vulkan smiruje. 'Erupcija se postepeno smanjuje, a oblak pepela je definitivno manji nego što je bio', kazao je.  'Postoje naznake da se stvarno smiruje. Od 5 ujutro više nema oblaka i čini se da iz kratera sad izlazi samo para', rekao je meteorolog Hrafn Gudmundsson u telefonskoj izjavi za Reuters.

"Podrhtavanja se smanjuju tako da postoje naznake da se stvarno smiruje, da je u završnoj fazi"', dodao je.

Aktivnosti vulkana su u padu od noćas. Dok su dim i pepeo iz vulkana u početku dostizali visinu od 20 kilometara, danas je smanjena na tri do pet kilometara.  (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene