Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oštetit će kablove'

PENTAGON U STRAHU: Ruske podmornice ugasit će internet cijelom svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je u strahu da bi Rusi mogli značajno oštetiti podvodne internetske kablove koji komunikacijski opslužuju cijeli svijet te da se šteta neće lako popraviti.

Američka administracija je zabrinuta, jer tvrde da postoji mogućnost da ruske podmornice pšoremete komunikacijske usluge u slučaju međunarodnog sukoba, piše New York Times.

Pročitajte i ovo Pentagon Jasna poruka Pentagon komentirao potez ukrajinskog predsjednika koji je smijenio šefa vojske Joe Biden Povjerenje nije nestalo Biden: ''Ministar obrane je pogriješio''

Rusija i SAD se napokon dogovorili

SAD zabrinut zbog aktivnosti ruskih podmornica u zoni velikog broja najvažnijih komunikacionih kablova koji internetom opslužuju cijeli svijet. 'Brinem svaki dan zbog onoga što bi Rusi mogli da učiniti', tvrdi Frederick J. Roegge, zapovjednik američke podmorničke flote. 'Međutim, zbog tajne prirode podvodnih operacija, nećemo govoriti o detaljima', poručuje.

U rujnu je SAD nadgledao ruski špijunski brod Jantar, koji je plovio između SAD-a i Kube, upravo u blizini mjesta gdje se nalazi jedan podvodni kabal. Ipak, do presijecanja nije došlo.

Internetski kablovi su često oštećeni sidrima civilnih brodova. U tom slučaju njihov popravak ne traje dugo. Međutim, Pentagon je zabrinut da Rusi namjerno pokušavaju napraviti štetu koja se ne popravlja lako.

Putem podvodnih internet kablova obavlja se 95 posto dnevne komunikacije u svijetu, a poslovni podaci koji se prenesu vrijedni su milijarde dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene