Obavijesti Video Pretražite Navigacija
48-satni opći štrajk

Paralizirana Grčka: Milijuni na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema predviđanjima, milijuni Grka će sudjelovati u općem 48-satnom štrajku protiv vladinih mjera uštede za oporavak posrnule države.

Organizatori štrajka su privatni Gsse i javni Adedy sindikat. Yannis Panagopoulos, predsjednik Gseea, pozvao je radnike, umirovljenike i sve mlade da se snažno odupru 'oštrim i antisocijalnim mjerama'. Štrajkovi su ključni test za premijera Georgea Papandreoua koji pokušava svim mjerama spasiti ekonomski izmučenu zemlju, javlja The Wall Street Journal.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

'Najvjerojatnije će protest biti ogorman, ali bez određenog značenja. Ne postoji mogućnost da će doći do promjene politike. Čak ni prosvjednici ne očekuju povlačenje mjera', rekao je atenski analitičar George Sefertzis. No, neki se ne slažu s njime i predviđaju da bi moglo doći do promjena oštrih vladinih mjera i to ako se prosvjedi pojačaju ili postanu nasilni.  'Ljudi su gladni i uskoro će se početi okretati jedni protiv drugih. Idemo u veliku recesiju, koja je iz dana u dan sve gora', smatra Andreas Loupis, prosvjednik i 30-godišnji vlasnik kioska.

Zračni i pomorski promet su paralizirani, željeznički prekinut

U Grčku i iz Grčke danas se teško dolazi. Masovnom prosvjedu su se pridružili i radnici na aerodromima, vlakovima i trajektima, javlja Reuters. Zbog štrajka su zatvorene škole, carinski uredi, a u bolnicama je ostalo samo osoblje za hitne slučajeve. Novinari su otišli sa svojih ranih mjesta, zbog čega nema emitiranja televizijskih i radijskih vijesti, a neće izaći ni novine. Brojni turisti ne mogu posjetiti ni brojne antičke spomenike, jer su svi zatvoreni za javnost. Gradski promet funkcionirao je jutros u Ateni kako bi štrajkaši mogli prisustvovati okupljanjima na poziv dviju velikih sindikalnih središnjica.

>> VIDEO: Na Akropoli parola 'Narodi Europe ustajte'

Preko 1,500 policajaca će pratiti dva velika prosvjeda koja kreću prema centru Atene. 'Postoje i druge mogućnosti osim uzimanja novca od umirovljenika koji mjesečno zaradi tek 500 eura', smatra Spyros Papaspyros, vođa Adedy sindikata. Do kraja tjedna grčki parlament bi trebao izglasati mjere koje uključuju zamrzavanje plača, smanjenje mirovina i povećanje poreza, čime bi se trebalo uštedjeti oko 30 milijardi eura.

>> Grčki smetlari: Smeće je za parlament, ne za smetlište

Grčka je i u utorak bila nanovo gotovo paralizirana općim štrajkom, trećim od veljače, koji su organizirali veliki sindikati protiv novih oštrih mjera koje nameće socijalistička vlada u zamjenu za pomoć EU-a i MMF-a. (Hina/A.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene