Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Narodi Europe ustajte'

VIDEO: Na Akropoli parola 'Narodi Europe ustajte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetine tisuća zaposlenih u javnom sektoru Grčke započelo je u utorak dvodnevni opći štrajk protiv vladina rigoroznog programa štednje, a policija je uporabila suzavac protiv manje skupine prosvjednika koji su na njih bacali boce i kamenje u središtu Atene.

Tijekom najavljenog općeg štrajka bit će zatvorene državne institucije, porezni uredi, ministarstva, škole, bolnice i sve javne ustanove. Tisuće ljudi izašlo je na ulice na poziv glavnog sindikata javnog sektora u zemlji ADEDY-ja kako bi prosvjedovali protiv vladina programa izlaska iz krize koji predviđa drastično rezanje plaća i mirovina te socijalnih davanja. Tisuće gnjevnih prosvjednika uputile su se prema zgradi parlamenta u središtu Atene noseći crne zastave i velike natpise: 'Pošaljite račune odgovornima'. Nešto ranije tijekom prijepodneva veća skupina prosvjednika, među kojima, kako prenosi AP, uglavnom članovi Komunističke partije Grčke, prerezali su lokote na ulaznim vratima u kompleks Akropole te na tom najpoznatijem spomeniku antičke Grčke raširili transparente s porukom: 'Narodi Europe ustajte'.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Akropola SKANDAL U GRČKOJ Snimali se kako orgijaju na Akropoli, sada vlasti postavljaju kamere: "To je bio sramotan napad na svetost ovog mjesta"

Jedinice interventne policije raspoređene su u cijelom gradu, a ispred same zgrade parlamenta jedna je skupina prosvjednika počela bacati kamenje i boce na policiju koja je odgovorila suzavcem. Štrajkovi su započeli i u drugim gradovima diljem zemlje, a sutra će se prosvjednicima iz javnog sektora pridružiti i zaposleni u privatnom sektoru što će zaustaviti promet u velikim gradovima i paralizirati zračne luke. Grčka vlada u nedjelju je objavila novi plan štednje za izlazak iz dužničke i proračunske krize države što je bio preduvjet da joj zemlje eurozone i Međunarodni monetarni fond osiguraju paket kredita u vrijednosti od 110 milijardi eura tijekom sljedeće tri godine. Ukupni vanjski dug Grčke je prema objavljenim podacima premašio 300 milijardi eura, a proračunski manjak je u 2009. godini dosegnuo 14 posto BDP-a.

Njemačke banke će sudjelovati u pomoći Grčkoj

Njemačke banke će sudjelovati u pomoći Grčkoj, objavio je u utorak ministar financija Wolfgang Schauble nakon susreta s predstavnicima financijskog sektora, ne navodeći o kolikoj je pomoći riječ. Bankari u zajedničkoj deklaraciji kažu da su 'kao predstavnici njemačkog financijskog sektora spremni zajedno s europskim kolegama dati znatan pozitivan doprinos sadašnjem procesu prilagodbe Grčke', rekao je Schauble čitajući tekst deklaracije. Predstavnici nekoliko velikih njemačkih banaka među kojima je i direktor najveće banke u zemlji Deutsche Banka, Josef Ackermann, nazočio je skupu sa Schaubleom.

Europski ministri su pozvali banke da pomognu u spašavanju Grčke, a ministri financija eurozone aktivirali su u nedjelju plan zajedničke pomoći Europske unije i MMF-a u iznosu od 110 milijarda eura na tri godine kako bi poduprli Grčku koja se našla na rubu financijskog sloma. Grčka vlada se zauzvrat obvezala na drastične mjere štednje kako bi potaknula oporavak državne blagajne. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene