Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Čast za cijeli život"

Trump oduševljen posjetom Papi: On je stvarno "faca"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo zamolio je američkog predsjednika da bude pronositelj mira, na njihovom prvom i s nestrpljenjem očekivanom susretu u srijedu u Apostolskoj palači, a Donald Trump obećao je da neće zaboraviti "što mu je Papa rekao".

Očkivalo se da će sastanak biti čudan i napet jer su američki predsjednik, njuorški multimilijarder, i papa Franjo, svećenik siromašnih, iznosili radikalno suprotna stajališta o klimatskim promjenama i useljavanju.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

"On je stvarno 'faca', stvarno je dobar, imali smo fantastičan sastanak i fantastičan obilazak, stvarno je bilo prelijepo", rekao je poslije sastanka Trump, koji je znao oštro govoriti o Papi tijekom predsjedničke kampanje prošle godine.

"Upoznati Njegovu Svetost čast je za cijeli život. Napuštam Vatikan odlučniji nego ikada baviti se ostvarenjem mira u našem svijetu", poručio je na Twitteru.

Ali su na početku sastanka obojica bila ukočena. Trump je ušao lift kojim se popeo na treći kat Apostolske palače i nakon duge ceremonijalne šetnje njezinim zadivljujućim hodnicima, stisnuo je Papi ruku na ulazu u prostorije koje Franjo koristi za službene protoklarne događaje.

Franjo se slabo nasmiješio. "Dobrodošli", rekao je.

"Velika mi je čast", odgovorio je Trump.

Prije nego što su ih brojni novinari i fotografi ostavili same, Papa je izbjegao neobavezan razgovor kakav inače vodi prije nego što novinari napuste prostoriju.

Papa Franjo i Trump razgovarali su potom tridesetak minuta u četiri oka, dvadeset minuta manje nego što je Franjo izdvojio za Trumpova prethodnika Baracka Obamu.

Pizza ili potica?

Nakon susreta izgledali su puno opuštenije. Papa se smiješio, šaleći se s Trumpom i njegovom suprugom Melanijom, koju je upitao čime ga hrani. Novinari nisu sigurni je li Franjo pitao hrani li ga pizzom ili poticom (slovenska verzija orahnjače) koju Papa poznaje i voli. Novinari agencije dpa tako su čuli 'pizza', francuskog AFP-a 'potica', a čak niti slovenska agencija STA nakon pregledavanja snimke nije uspjela razjasniti dilemu.

Trump je na rastanku Papi rekao: "Hvala vam, hvala vam. Neću zaboraviti što ste rekli".

U priopćenju koje je objavio Vatikan nakon susreta kaže se da je razgovor bio srdačan i da se Sveta Stolica nada da će doći do iskrene suradnje između američke vlade i američke Katoličke Crkve, uključivo kada se radi o pomoći imigrantima.

Američka Katolička Crkva protivi se Trumpovim pokušajima da smanji saveznu pomoć za gradove koje daju utočišta ilegalnim imigrantima, a protivi se i izgradnji zida s Meksikom.

Papa je prošle godine kazao da čovjek koji misli graditi zidove, a ne mostove nije kršćanin.

Papa je Trumpu darovao kopiju novogodišnje poruke mira pod naslovom "Nenasilje - stil politike za mir" i kopiju enciklike o klimatskim promjenama. "Pročitat ću ih", kazao je Trump, poznat po tome što želi razvodniti pravila o zaštiti okoliša.

Darovao mu je i medaljon s maslinovom grančicom uz riječi: "Moja je želja da postanete maslinovo drvo u izgradnji mira".

Trump je Papi predao veliku plavu kutiju rekavši da sadrži knjige Martina Luthera Kinga uz riječi: "Mislim da ćete u njima uživati. Nadam se da hoćete".

Susret s Papom treća je postaja Trumpove devetodnevne inozemne turneje koja bi trebala završiti u subotu. Nakon današnjeg susreta s talijanskim premijerom, Trump putuje u Bruxelles. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene