Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrata Europe za stradalnike

Papa na Lampedusi odao počast poginulim afričkim imigrantima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo za prvi je pastoralni posjet izvan Rima nakon izbora u ožujku, odabrao Lampedusu, otok spasa za brojne imigrante iz afričkih zemalja koji bježe od rata i siromaštva.

Papa Franjo je ispred otoka Lampedusa bacio u more vijenac žutih i bijelih krizantema, koje su simbol Vatikana, u znak sjećanja na stotine afričkih imigranata koji su u potrazi za boljim životom poginuli pokušavajući preploviti Sredozemno more.

'Molimo za one koji danas nisu s nama', kazao je papa pred skupinom nedavno pristiglih imigranata, 166 Afrikanca iz Eritreje. Jedan od njih je Papi kazao da su 'svoje zemlje napustili iz dva razloga,ekonomskih i političkih.Nakon dugih patnji, molimo za pomoć Svetu Stolicu', kazao je imigrant.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

>>Papa: Loše se osjećam kad vidim svećenika ili časnu u modernom automobilu

Lampedusa, otok na samo 120 kilometara ot Tunisa, jedan je od najbližih vrata u Europu za afričke imigrante koji bježe pred ratnim sukobima i siromaštvom. Imigranti uglavnom dolaze iz Libije i Tunisa, no njihovo mukotrpno putovanje uglavnom je započelo u siromaštvom i sukobima pogođenim područjima Afrike, posebice Somalije i Etiopije, te Bliskog istoka, uglavnom Iraka, Sirije i Afganistana.

Od 1999. kroz Lampedusu je kao tranzitnu postaju prošlo više od 200.000 imigranata pa je otok, uz grčko-tursku granicu, postao glavni ulaz u Europsku uniju. Samo u 2011., tijekom Arapskog proljeća, na otoku je utočište našlo oko 50.000 imigranta, uglavnom iz Libije i Tunisa.

Najčešće pristižu u pretrpanim drvenim čamcima i danima su izloženi suncu, vjetru, kiši i morskim olujama. Domicilno stanovništvo otoka broji tek 6.000 žitelja. Imigranti se obično prebacuju u prihvatne centre u ostalim dijelovima Italije kako bi se Lampedusa, otok od svega 20 četvornih kilometara, rasteretila.

Papa će nakon susreta s imigrantima razgovarati i s mještanima otoka koji žive od ribarenja i turizma, a održat će i misu na otvorenom. Kao logističku potporu Papi, jedan je mještanin na raspolaganje stavio svoj stari Fiat kabriolet koji će glumiti 'papamobil'. Mještane će Papa zamoliti da i dalje nastave primati one kojima je potrebna pomoć.

Sveti Otac, argentinski isusovac, u prvom je pastoralnom posjetu izvan Rima nakon izbora za Papu u ožujku.Cilj posjeta Lampedusi je senzibilizirati javnost za sudbinu stotinu tisuća imigranata i potaknuti zapadne zemlje da ih prihvate, omoguće zaštitu i zajamče im njihova prava. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene