Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijski skandal

Papa Franjo slovenske nadbiskupe natjerao na ostavku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica slovenskih nadbiskupa odstupila su sa svojih dužnosti zbog velikog financijskog skandala s dvama holdinzima koje je osnovao ekonomat mariborske biskupije.

Ljubljanski nadbiskup Anton Stres i mariborski nadbiskup Marjan Turnšek odstupili su sa svojih dužnosti prihvaćajući odgovornost zbog financijskog skandala u mariborskoj nadbiskupiji, rekao je u srijedu u Ljubljani apostolski nuncij u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo - 2 Nakon operacije Papa Franjo vratio se u Vatikan, glavni kirurg poručio: "Sada više neće imati neugodnosti od bolesti koje je imao prije"

'Papa Franjo prihvatio je odluku ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa. Obojica su odstupili sa svojih dužnosti s obzirom na teško stanje mariborske nadbiskupije', rekao je apostolski nuncij Julius Janusz na konferenciji za novinare Slovenske biskupske konferencije.

Dodao je da je ostavka nadbiskupa Stresa i Turnšeka znak pokornosti Papi i jedinstva Crkve.

>> Vatikan traži povlačenje slovenskih nadbiskupa

Ljubljansku nadbiskupiju do daljnjega će kao apostolski administrator voditi Anton Glavan, dosadašnji biskup Novog Mesta, a mariborsku biskup Celja Stanislav Lipovšek, rekao je Janusz.

Kako je objašnjeno, poziv da daju ostavku obojici slovenskih nadbiskupa u travnju su uputili papa Franjo i njegovi suradnici, a do ostavke su završavali svoje preostale nadbiskupske dužnosti.

I Stres i Glavan rekli su da priznaju 'svoj dio odgovornosti' za velike gospodarske teškoće koje je mariborskoj nadbiskupiji prouzročilo hazardersko poslovanje financijskih holdinga 'Zvon 1' i 'Zvon 2' koji su završili u stečaju, s nekoliko stotina milijuna eura potraživanja od vjerovnika, među kojima su i velike slovenske banke. Rekli su kako se ne smatraju glavnim krivcima za financijski debakl tvrtki koje je osnovao ekonomat mariborske nadbiskupije, a koje su došle u velike teškoće zbog preinvestiranja, osobito nakon financijske krize.

'Izražavam svoje duboko žaljenje za svoj dio odgovornosti u tom financijskom slomu i ponovno se za to ispričavam. Nikad nisam tvrdio da moje odgovornosti nije bilo. No, i ja i mariborski nadbiskup Marjan Turnšek odlučno opovrgavamo da smo glavni krivci za taj slom', rekao je Stres.

'Financijske holdinge Zvon 1 i Zvon 2 nije potopila mariborska nadbiskupija nego obrnuto - oni su potopili nju', rekao je Stres.

Iste isprike i priznanje dijela odgovornosti za financijski skandal izrekao je javnosti i dosadašnji mariborski nadbiskup Turnšek.

Slovenski mediji odluku Vatikana koji je zahtijevao ostavke obojice slovenskih nadbiskupa tumače kao izraz 'reformne' politike pape Franje da se za financijsko hazardiranje koje je dopustila mariborska nadbiskupija sankcionira najviše predstavnike lokalne crkve.

I Stres i Turnšek svojedobno su prije imenovanja na nadbiskupska mjesta djelovali kao koadjutori nekadašnjeg mariborskog nadbiskupa Franca Krambergera te se pretpostavlja da su sudjelovali u donošenju nekih odluka koje su financijski ugrozile lokalnu crkvu i njezin ugled u javnosti.

Pretpostavlja se da je i prijevremeno umirovljenje Krambergera prije dvije godine također bilo vezano uz otkrića o skorašnjem slomu 'crkvenih' financijskih holdinga. Ove je godine zbog istog razloga sankcija izrečena i nekadašnjem ravnatelju ekonomata mariborske nadbiskupije, svećeniku Mirku Kraševcu koji je poslan u izolaciju u jedan samostan u Austriji.

Slovenski mediji navode da se Vatikan sada na 'sankcioniranje' Stresa i Turnšeka odlučio nakon što su dvije komisije poslane iz Vatikana u Sloveniju utvrdile da su financijski holdinzi koje je u Sloveniji pokrenula Crkva bavili poslovnim hazardiranjem koje nije dopušteno po kanonskom pravu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene