Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa prihvatio

Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece

Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp
Papa Franjo prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemarnog postupanja u vezi slučajeva svećeničkog zlostavljanja maloljetnika.

Papa Franjo prihvatio je ostavku poljskog biskupa jer je nemarno postupao sa slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, priopćili su u subotu njegovi predstavnici u Poljskoj.

Andrzej Dziuba, biskup u Lowiczu, nije prijavio policiji svećenika iz njegove biskupije koji je zlostavljao 14-godišnjeg dječaka, prema napisima lokalnih medija.

"Uočene su poteškoće u upravljanju biskupijom, posebice nemar u postupanju sa slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika", priopćila je Apostolska nuncijatura u Poljskoj. Sveta Stolica je zatražila Dziubu da odstupi s dužnosti, dodaje se.

Biskupija Lowicz objavila je na svojoj web stranici da Dziuba odlazi u mirovinu, pozivajući se na odluku pape Franje da prihvati njegovu ostavku bez ikakvih pojašnjenja.

Pročitajte i ovo Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković o nadolazećim izborima Plenković o kobasičastoj koaliciji: "Skrpali su se na brzinu. Simpatično. U jako sam dobroj formi"

Njegov odlazak dolazi manje od mjesec dana nakon što je papa Franjo prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa optuženog u dokumentarcu iz 2021. godine da je ignorirao zlostavljanje djece.

U Poljskoj, jednoj od najpobožnijih katoličkih zemalja u Europi, odvio se niz skandala povezanih sa zlostavljanjem djece, a crkva je prije dvije godine objavila da je između 1. srpnja 2018. i 31. prosinca 2020. zaprimila 368 prijava zbog zlostavljanja maloljetnika.

Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto stanovništva smatra se katolicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene