Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa kritizirao lošu gradnju

Benedikt XVI. posjetio L'Aquilu i pozvao na 'novo rađanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. posjetio je u utorak selo Onnu i grad L'Aquilu kako bi utješio stanovništvo te pozvao na obnovu njihovih domova uništenih u potresu što je 6. travnja pogodio talijansku pokrajinu Abruzzo, javljaju agencije.

'Došao sam osobno u ovu prekrasnu zemlju pogođenu smrću koja živi u boli i nestašici kako bih vam izravno svjedočio svoju bliskost', rekao je Papa pri obilasku šatorskog naselja gdje žive stanovnici sela Onna. Više od 260 preživjelih iz sela, koje je u potresu izgubilo 40 od 300 svojih stanovnika, sada živi u šatorima na zemljištu pretvorenu u blato zbog obilnih kiša. Papa je preživjele hrabrio neka izdrže te poručio da se 'divi njihovoj hrabrosti, dostojanstvu i vjeri'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razorno podrhtavanje tla 2009. godine Sve je spremno za presudu: Znanstvenike terete za ubojstvo jer nisu predvidjeli potres! Slika nije dostupna Poginulo 309 osoba Nezamisliv apsurd: Znanstvenicima sude za ubojstvo jer nisu predvidjeli potres

'Žrtve čekaju ponovno rađanje svog zavičaja'

U potresu jakosti 6,3 po Richteru poginulo je 296 ljudi u desetak gradova i sela pokrajine Abruzza, a bez krova nad glavom ostalo je od 50.000 do 65.000 stanovnika jer je porušeno 10.000 kuća. Benedikt XVI. pozvao je vladine ustanove i tvrtke da dobrotvornu pomoć usmjere u dugoročan projekt obnove. Žrtve 'čekaju da vide ponovno rađanje svojeg zavičaja, koji mora biti obnovljen lijepim i čvrstim kućama i crkvama', rekao je Papa. Odvjetništvo u Italiji počelo je istragu na osnovi sumnja za nesavjesnu gradnju i u uporabi građevnog materijala i u izvedbi, jer su se srušile brojne novoizgrađene kuće. Poglavito se istražuju tvrdnje o miješanju morskog pijeska u cement i beton koji je korodirao.

'Preispitajte svoju savjest'

Papa je pozvao osobe odgovorne za te propuste neka 'ozbiljno preispitaju vlastitu savjest'. Za posjeta L'Aquili, glavnome gradu Abruzza, papa Benedikt XVI. obišao je simbol grada, ruševine bazilike Santa Maria di Collemaggio iz 13. stoljeća i u nju ušao u pratnji vatrogasca te molio pred spašenim ostatcima pape Celestina V., eremita iz 13. stoljeća i sveca, jedinog pape koji se odrekao dužnosti. Agencija AP prenosi da se Benedikt XVI. susreo i sa studentima koji su kao i sve stanovništvo bili vidljivo dirnuti susretom s poglavarom Rimokatoličke crkve, a AFP ističe da je slušao dramatična svjedočanstva beskućnika s kojima se rukovao te blagoslovio maleno dijete. Benedikt XVI. trebao je stići helikopterom, no od tog se plana moralo odustati zbog snažna vjetra i obilne kiše te je doputovao vozilom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene