Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo 309 osoba

Nezamisliv apsurd: Znanstvenicima sude za ubojstvo jer nisu predvidjeli potres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhunski talijanski znanstvenici optuženi su za ubojstvo jer 'su ignorirali činjenice i umanjivali rizik te tako uzrokovali smrt 309 osoba' u razornom potresu koji je 2009. pogodio grad L'Aqiullu.

Val potresa koji je u travnju 2009. pogodio grad L'Aqiullu u regiji Abruzzo odnio je 309 života, a gotovo 70.000 ljudi su preko noći postali beskućnici. Uništeno i oštećeno je više od 10.000 kuća.

Pročitajte i ovo Jill Dando Tko je na snimci? Novi trag u ubojstvu omiljene britanske voditeljice: Sumnjaju da joj je presudio poznati srpski zločinac Ilustracija Gnjusan zločin Mačku oderala i samljela je u blenderu, a onda je odlučila ubiti mladog inženjera: "Nije to bila reakcija ni greška..."

Stručnjaci koji se suočavaju s optužbama za ubojstva su bili članovi komisije koja se sastala u L'Aquili prije razornog potresa kako bi procijenila razinu opasnosti nakon što su se osjetile na stotine manjih podrhtavanja tla. 

Povećana seizmička aktivnost zabrinula je lokalno stanovništvo, no znanstvenici su ih uvjeravali kako se nemaju zašto brinuti. Samo 6 dana kasnije grad sa zemljom sravnio potres 6,3 po Richteru.

Tužitelji u L'Aquili tvrde kako su im znanstvenici dali 'nekompletne, neprecizne i kontradiktorne informacije' koje su spriječile stanovništvo da poduzme mjere predostrožnosti te fatalne noći. Sada su suočeni s optužbama za ubojstva.

Znanstvenici diljem svijeta smatraju kako suđenje nema nikakve osnove, jer je, kažu, jednostavno nemoguće predvidjeti potres.

Prije nego suđenje završi mogli bi proći mjeseci, čak i godine, no ishod bi mogao promijeniti način na koji će znanstvenici ubuduće upozoravati građane na rizike.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene