Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razorno podrhtavanje tla 2009. godine

Sve je spremno za presudu: Znanstvenike terete za ubojstvo jer nisu predvidjeli potres!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u L'Aquili u ponedjeljak bi trebao donijeti presudu sedmorici znanstvenika optuženih za ubojstvo jer nisu, prema optužnici, upozorili stanovnike na razarajući potres u kojem je poginulo više od 300 osoba.

Obitelji žrtava zatražile su od suda osuđujuću presudu. Prema njima, sedmoro znanstvenika nakon izvanrednog sastanka 31. ožujka 2009. godine nisu upozorili stanovnike o mogućoj opasnosti daljnjih od seizmičkih aktivnosti, javlja AP. Ovaj slučaj pomno prati znanstvena zajednica koja je složna u tome da je nemoguće predvidjeti potrese i moguće strahote koje će izazvati. Ako optuženici budu osuđeni, to će obeshrabriti mnoge seizmologe od izdavanja bilo kakvih savjeta ubuduće jer će se bojati sudskog progona.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Optuženim znanstvenicima i ekspertima sudi se jer su dali 'neprecizne, nepotpune i kontradiktorne informacije' o tome hoće li manja podrhtavanja tla u L'Aquili koja su započela šest mjeseci prije većih potresa, uzrokovati značajnije pomicanje tla.

Tužitelji su se fokusirali na memorandum objavljen nakon sastanka održanog 31. ožujka 2009. koji je sazvan zbog sve veće zabrinutosti oko seizmičke aktivnosti u toj regiji. Tjedan dana prije velikog potresa, stručnjaci su, kako stoji u memorandumu, zaključili da nije vjerojatno da će se dogoditi veći potres, iako su naglasili kako ne mogu isključiti niti da se on neće dogoditi.

>> Stanovnici L'Aquile prosvjeduju zbog nedovoljne obnove grada

Članovi komisije također su davali intervjue lokalnim medijima u kojima su građane 'uvjeravali da ostanu kod kuće', stoji u optužnici. 'Svojim su nas izjavama znanstvenici uvjeravali da ostanemo kod kuće. Moj sin im je vjerovao i ostao je u studentskoj kući u kojoj je živio i koja se u potresu srušila', rekla je Anna Maria Cialente, majka jedne od žrtava potresa. Odvjetnici optuženih uvjeravaju kako je nemoguće predvidjeti potres te da stoga njihovi klijenti ne mogu biti krivi.

Podsjetimo, u potresu magnitude 6,8 po Richteru koji je 2009. godine zatresao područje L'Aquile, poginulo je 308 ljudi. Mjesecima su stanovnici koji su se uspjeli spasiti, živjeli u šatorima jer su mnogi domovi bili uništeni i pretvoreni u ruševine.

Mnoge građevine koje su se urušile ili su značajnije oštećene u potresu, nisu građene prema standardima prilagođenima za slučaj potresa. Među zgradama koje su se srušile bila je i lokalna bolnica. Nitko u njoj pri tome nije poginuo.

Optužbe za ubojstvo zbog prirodnih katastrofa nisu neobične u Italiji, ali prije su se odnosile na odgovorne za lošu gradnju. Sud je tako primjerice, 2009. osudio pet osoba zbog rušenja škole u San Giuliano di Puglia za vrijeme potresa 2002. godine. Pri rušenju škole uslijed potresa život je izgubilo 27 učenika, među kojima je bila cijela generacija prvašića i učiteljica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene