Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s vremenom

Strava na Novom Zelandu: 'Pogodila nas je najteža ekološka katastrofa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasukavanje teretnog broda za prijevoz kontejnera u turističkom zaljevu Novog Zelanda 'najteža je pomorska ekološka katastrofa' u povijesti zemlje, rekao je novozelandski ministar okoliša Nick Smith.

'Riječ je o najtežoj pomorskoj ekološkoj katastrofi u Novom Zelandu', istaknuo je Nick Smith na novinskoj konferenciji. 'Nemili događaji koji su nas zadesili bili su neminovni kada se Rena nasukala na greben', dodao je.

Iz Rene je već iscurilo 130 do 350 tona goriva, a ako mu oplata pukne, 1.700 tona nafte moglo bi ugroziti greben Astrolabe, poznat po bogatstvu flore i faune, 22 km od grada Taurange, na Sjevernom otoku.

'Na brodu su četiri glavna spremnika (goriva) i jedan od njih propušta', dodao je glasnogovornik novozelandske pomorske uprave zadužene za sigurnost ljudi i okoliša na moru. Kontejnerski brod Rena s 2.000 kontejnera nasukao se u srijedu u zaljevu Plentyju u još nerasvijetljenim okolnostima.

Ispumpavanje nafte koje je tijekom vikenda bilo ubrzano zbog najave oluje, u utorak je protjecalo u teškim uvjetima, uz petmetarske valove i jak vjetar. Zbog naftne mrlje već je uginuo velik broj ptica. Pingvini i kormorani čiste se od nafte u centrima za njegu životinja.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ističe da će 'idućih 24-28 sati biti presudni'. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Tanker, arhiva (Foto: AFP) Slava vidljivost otežava čišćenje Ekološka katastrofa: 400 tona nafte izlilo se blizu kineske obale u sudaru tankera i teretnog broda Slika nije dostupna Novi Zeland u strahu Katastrofa na pomolu: Naftna mrlja došla do plaže

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene