Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na obnovu saveza

Panetta pozvao na agilniji NATO sa širim strateškim fokusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane SAD-a Leon Panetta u petak je pozvao da se NATO obnovi kao agilniji savez sa širim obzorima koji bi obuhvatili azijsko i pacifičko područje i koji bi mogao odgovarati na prijetnje militantnog islamizma.

Panetta je rekao da će savez, koji izlazi iz rata u Afganistanu i smanjuje proračune za obranu, još uvijek ostati suočen izazovima koje postavljaju islamistički militanti i zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje.

"NATO više ne može biti savez usredotočen na samo jednu vrstu misija, bilo to odvraćanje druge supersile od agresije ili operacije uspostave stabilnosti kao u Afganistanu", rekao je Panetta slušateljima u londonskom King's Collegeu u jednom od njegovih posljednjih velikih govora kao ministra obrane.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

>> Američki ministar obrane papi šapnuo: Molite za mene!

Panetta je istaknuo da NATO treba razviti inovativan i fleksibilan model djelovanja i obuke kako bi mogao odgovoriti na "širi raspon prijetnji u doba fiskalnih ograničenja". Panetta je primijetio da su neki europski savzenici zabrinuti zbog nove obrambene strategije SAD-a koja traži prebacivanje težišta na azijsko-pacifičku regiju.

Kako bi se to ostvarilo uz fiskalna ograničenja, s obzirom da će se tijekom jednog desteljeća izdvajanje za obranu smanjiti za 487 milijardi dolara, Pentagon je smanjio snage u Europi što je nekim područjima nanijelo gospodarsku štetu.

Panetta je istaknuo da SAD bez obzira na to podržava raspoređivanje snaga u Europi kako bi se provodila zajednička obuka i osiguralo da saveznici mogu zajedno djelovati u budućim misijama. "Gospodarska i sigurnosna budućnost Europe je, umnogome kao i ona Sjedinjenih Država, sve više povezana s Azijom", rekao je Panetta i istaknuo da se "Europa ne treba bojati našeg prebacivanja težišta na Aziju" te da se "Europa se treba pridružiti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene