Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zatvoru od prosinca

Oslobođena palestinska tinejdžerica koja je ošamarila izraelskog vojnika, dočekana kao heroina

Ahed Tamimi (Foto: AFP)
Ahed Tamimi (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Ahed Tamimi (Foto: AFP) Ahed Tamimi (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Ahed Tamimi (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Palestinska tinejdžerica Ahed Tamimi puštena je iz zatvora osam mjeseci nakon uhićenja zbog optužbe za fizički napad na izraelskog vojnika, što je i priznala tijekom suđenja.

Osam mjeseci provela je u zatvoru 17-godišnja Palestinka Ahed Tamami zbog napada na izraelskog vojnika. Napad se dogodio u prosincu, a izraelske vlasti na njega su reagirale uhićenjem tek nakon što je na internetu objavljen video tog incidenta kojeg su Palestinci slavili.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Našavši se na slobodi, Tamami je primamila pažnju palestinske javnosti koja je slavi kao narodnu heroinu.

U znak priznavanja njezinog herojstva u svoj ju je ured na primanje pozvao i palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Srdačan pozdrav s njom i njezinom obitelji u predsjedničkom uredu snimile su kamere.

Tamami je postala palestinska heroina nakon incidenta ispred svog doma u selu Nabi Saleh. Već se godinama u tom selu provodi kampanja protiv izraelskog prisvojavanja parcela palestinskog teritorija na kojima se potom grade izraelska naselja. Tijekom kampanja često zna doći do sukoba Palestinaca s izraelskim pridošlicama, a nerijetko se u sve umiješa i vojska koja čuva naselja.

Tako je bilo i u prosincu prošle godine. Tada 16-godišnja Tamami isprovocirana vojnikovom gestom, počela ga je udarati. Incident je snimljen i na internetu ga je objavila njezina majka.

Po povratku iz zatvora dočekala ju je slavljenička gomila, a Tamimi im je poručila da nastave s borbom protiv izraelske okupacije Zapadne obale. Za Palestince Tamimi predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji, dok u očima Izraelaca njezin slučaj predstavlja režiranu provokaciju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene