Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Palestina podnosi tužbu protiv Izraela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinci su 2009. prvi put pokušali s tužbom pred jedinim svjetskim stalnim sudom za ratne zločine, ali su 2012. odbijeni jer nisu država.

Palestinci će u srijedu postati članovi Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) i najavili su tužbu protiv Izraela.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Glavna tema palestinske tužbe bit će navodni ratni zločini tijekom lanjskoga rata u Gazi, te izraelska gradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali.

'Najjači su argument židovska naselja', kaže Michael Sfard, ugledni izraelski odvjetnik za ljudska prava koji više od desetljeća s Palestincima priprema tu tužbu.

Gradnja naselja službena je izraelska politika i međunarodna je zajednica općenito smatra kršenjem zakona ratovanja. Osim toga, kaže Sfard, tom se gradnjom škodi Palestincima jer gube zemlju i ograničava im kretanje.

Po raspoloživim podacima bit će teže dokazati da bi i izraelsko ponašanje u ratu u ljeto 2014. spadalo pod jurisdikciju ICC-a, kaže Sfard.

Presuda i drugoj strani: 'I Hamas je počinio ratne zločine'

Po podacima Ujedinjenih naroda, u 50-dnevnom ratu poginulo je više od 2200 Palestinaca, među kojima i 530 djece. Izrael je izgubio 67 vojnika i šestero civila.

Palestinci su 2009. prvi put pokušali s tužbom pred jedinim svjetskim stalnim sudom za ratne zločine, ali su 2012. odbijeni jer nisu država. Zatim je 2012. Opća skupština UN-a glasanjem prihvatila Palestinu kao nečlanicu i promatrača.

Pod međunarodnim pritiskom da pruži Izraelu priliku, palestinski je predsjednik Mahmud Abas mjesecima odgađao, a kad su pregovori s Izraelom propali, i suočen sa sve glasnijim zahtjevima kod kuće, 31. prosinca je potpisao Rimski statut, temeljni dokument ICC-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene