Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspušten parlament

Pala kosovska Vlada, slijede izvanredni izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski je parlament u utorak većinom glasova izglasao nepovjerenje vladi na čelu s Hashimom Thacijem. Ubrzo nakon toga raspuštena je skupština i zakazani suizvanredni izbori.

Prijedlog izglasavanja nepovjerenja vladi podnio je Savez za novo Kosovo Behgjeta Pacollija, a za njega je glasovalo 66 zastupnika od ukupno 120 koliko ih je u kosovskom parlamentu. Za nepovjerenje vladi glasovali su i zastupnici vladajuće Demokratske stranke Kosova premijera Hashima Thacija, koji su taj postupak objasnili željom da Kosovo što prije prebrodi političku krizu.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba" Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?"

'Ovo glasovanje za kosovske institucije predstavlja izlaznu strategiju iz krize... vaš glas znači novi početak za Kosovo', rekao je Thaci u govoru zastupnicima uoči glasovanja. Oporbeni pak zastupnici tijekom rasprave o glasovanju poručili su kako je inicijativa za iskazivanje nepovjerenja rezultat lošega rada Thacijeve vlade.

>> Kosovska skupština o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Thacijevoj vladi

Krajem rujna, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je ostavku nakon odluke ustavnog suda da je prekršio ustav jer je istodobno bio predsjednik države i predsjednik stranke. Njegova stranka, Demokratska liga Kosova, nakon te odluke napustila je vladajuću koaliciju.

Izvanredni izbori 12. prosinca

Vršitelj dužnosti predsjednika Kosova i predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi objavio je u utorak kako je raspustio Skupštinu Kosova i zakazao za 12. prosinca izvanredne izbore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene