Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na militante

VIDEO Objavljene prve snimke: Pakistan raketirao Iran, ima mrtvih

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Screenshot Galerija 1/3 >>
Pakistan je pokrenuo odmazdu nakon iranskog napada te su u četvrtak pogođeno sedam lokacija unutar Irana.

Pakistan je u četvrtak izveo napade unutar Irana, a ciljao je separatističke militante, priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova dva dana nakon što je Teheran priopćio da je napao baze militanata povezanih s Izraelom unutar pakistanskog teritorija.

Iranski mediji navode da je nekoliko projektila pogodilo mjesto u pokrajini Sistan i Beludžistan, koja graniči s Pakistanom, te usmrtilo tri žene i četvero djece, od kojih nitko nije iranskog podrijetla.

"Nekoliko terorista smaknuto je tijekom ove operacije utemeljene na obavještajnim podacima", navodi pakistansko ministarstvo u priopćenju, a operaciju opisuje kao "niz visoko koordiniranih i specifično ciljanih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta".

"Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Irana", dodaje ministarstvo vanjskih poslova i objašnjava da je "jedini cilj današnjeg čina bilo osiguravanje pakistanske sigurnosti i nacionalni interes, koji je najvažniji i ne može biti ugrožen."

"Akcija je poduzeta u kontekstu vjerodostojnih obavještajnih podataka o nadolazećim terorističkim aktivnostima širokih razmjera protiv Pakistana od strane ovih terorista", rekla je Mumtaz Zahra Baloch, glasnogovornica pakistanskog ministarstva vanjskih poslova.

Napadi izvršeni vojnim zrakoplovima

Pakistanski obavještajni izvor rekao je za Reuters da su napade izvršili vojni zrakoplovi.

"Naše su snage izvele napade na beludžistanske militante unutar Irana", rekao je dužnosnik obavještajne službe u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu.

"Ciljani militanti pripadaju BLF-u", dodao je, misleći na Frontu za oslobođenje Beludžistana, koja traži neovisnost te pakistanske pokrajine.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija sukoba VIDEO Snimljena eksplozija u glavnom gradu: SAD ponovno gađao ciljeve hutista u Jemenu

Iran je u utorak rekao da je gađao baze militanata povezanih s Izraelom u Pakistanu. Pakistanske vlasti javljaju da su pogođeni civili i ubijeno dvoje djece, upozoravajući na posljedice za koje će Teheran biti odgovoran.

Islamabad je u srijedu opozvao svog veleposlanika iz Irana. Pakistan i Iran u prošlosti su imali teške odnose, ali ovi su napadi najveći prekogranični upad u posljednjih nekoliko godina.

Na društvenim mrežama pojavile su se i prve snimke napada. 

Pakistan i Iran nakon napada poručuju da drugu stranu poštuju i da su posvećeni dobro-susjedskim odnosima.

"Imao sam priliku razgovarati s ministrima vanjskih poslova obiju zemalja. Obje strane poručuju kako ne žele da se incidenti dodatno šire i da sve imaju pod kontrolom", rekao je Hakan Fidan, turski ministar vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene