Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak čelnika regije

Pahor: Zagrebački summit doprinos je jačanju stabilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak na vrhu čelnika država regije koji će se u srijedu održati u Zagrebu, uz nazočnost predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i američkog potpredsjednika Joea Bidena, prilika je za daljnje učvšćivanje političkog povjerenja, jačanje stabilnosti i potvrdu europske perspektive tih zemalja, ocijenio je u subotu u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski predsjednik Borut Pahor.

U pripremi sastanka koji se održava u okviru hrvatsko-slovenske inicijative Brijuni-Brdo u nedjelju će se u Ljubljani sastati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Pročitajte i ovo Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju" Slika nije dostupna Nakon incidenta Slovenija odgovorila na hrvatsku notu: Nema argumenata za povlačenje žice

Sudjelovanje Tuska i američkog potpredsjednika Bidena na sastanku u Zagrebu vrlo je značajno jer šalje poruku da je briga za sigurnost zapadnog Balkana odgovornost cijele međunarodne zajednice i da su toga svjesni svi glavni protagonisti, kazao je Pahor.

Prema njegovim riječima, dolazak Joea Bidena u Zagreb poruka je da SAD toj regiji posvećuje posebnu pozornost i da se u nju "aktivno vraća" u osjetljivom trenutku povećanja sigurnosnih rizika u Europi i svijetu.

Pahor očekuje da će na skupu biti riječi i o migrantsko-izbjegličkoj krizi, te suradnji na reguliranju izbjegličkog priljeva koji treba smanjiti.

HVALI SE ŽICOM 'Prvi sam predlagao postavljanje ograde, sad nas svi dobro razumiju'

"Bez dogovora s Hrvatskom i Austrijom to nije moguće. S Hrvatskom bez obzira na naše razlike treba postići dogovor o postupnom smanjenju priljeva i uspostavi reda na schengenskoj granici u cjelini", kazao je slovenski predsjednik.

On očekuje da će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ponovo zajamčiti europsku perspektivu Balkana, u čemu EU podržava i SAD, te da će u Zagrebu biti riječi i o sigurnosno-političkim integracijama, pri čemu svaka država u regiji "ima pravo na mogućnost izbora" u kojim će organizacijama sudjelovati.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Pahor je u razgovoru za STA rekao kako se proces Brijuni-Brdo rodio nakon što su Slovenija i Hrvatska "regulirale" do tada otvoreno pitanje granice svojim arbitražnim sporazumom.

Iako je došlo do "jednostranog izlaska" Hrvatske iz tog procesa, očekujem da će arbitražni suud nastaviti svoj rad, a unatoč razlikama u pogledima na to pitanje Slovenija i Hrvatska moraju i dalje surađivati, kazao je slovenski predsjednik.

Slovenija i Hrvatska jesu i ostat će uvijek susjedne države, kao susjedi moramo razgovarati o svim otvorenim pitanjima. Za mene je važno da arbitražni sud radi i da na kraju donese presudu o međudržavnoj granici, kazao je Pahor.

Istaknuo je da će značajne teme na summitu biti sigurnosna pitanja vezana za stanje u regiji, regionalna stabilnost i odnosi među državama, te nedavni teroristički napadi i prijetnje u Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene