443398
443398
443398
443398
443398

Pahor ispričao zanimljivu anegdotu o susretu s Putinom

  • , 15.07.2016., 08:43
  • Autor:
  • komentara

Sjećam se da smo se oko ponoći šetali blizu poznatog ljubljanskog restorana, počeo je priču Pahor.

 
 
 
 
Pahor i Putin (Foto: AFP)
Pahor i Putin (Foto: AFP)

Slovenski predsjednik Borut Pahor ispričao je za reviju "Obrazi" zanimljivu anegdotu o svom susretu s Vladimirom Putinom 22. ožujka 2011. kada je ruski čelnik posjetio Sloveniju kako bi je uključio u poslije napušteni projekt plinovoda Južni tok.

Tada su i Putin i Pahor bili predsjednici vlada, a o zaključivanju sporazuma o Južnom toku i drugoj gospodarskoj suradnji razgovaralo se u rezidencijalnom kompleksu na Brdu kod Kranja, nedaleko od aerodroma Brnik, gdje je mnogo lakše osigurati diskreciju i sigurnost nego u Ljubljani. Ondje je ruska delegacija s Putinom i službom sigurnosti trebala prespavati, ali je Pahor promijenio program na svoju ruku.

"Nakon službene večere na Brdu pitao sam Putina je li mu dosadno i želi li mi se pridružitii u noćnoj šetnji po Ljubljani. Odmah je bio za to, što je iznerviralo protokol i službe sigurnosti", kazao je Pahor u razgovoru za reviju "Obrazi" koji prenosi mariborski list "Večer".

"Sjećam se da smo se oko ponoći šetali blizu poznatog ljubljanskog restorana. Čuo sam kako je neki strani turist, Englez ili možda Irac, tada kazao svom prijatelju: Ma pogledaj, ovaj strašno sliči Putinu. Prošli smo mimo i nismo se na to osvrtali, ali smo onda čuli: Bože, pa to je stvarno Vladimir Putin", ispričao je Pahor rekavši da su se nakon toga i on i njegov visoki gost iz Rusije samo slatko nasmijali.

Putin krajem mjeseca dolazi u Sloveniju na Pahorov poziv, a povod je obilježavanje 100. obljetnice stradanja ruskih vojnika u I. svjetskom ratu, austrijskih zarobljenika koji su gradeći gorsku cestu kod prijevoja Vršič poginuli u snježnoj lavini.

Posjet ima neslužbeni karakter i susreti Putina s predstavnicima vlade nisu predviđeni, ali mu u Sloveniji pridaju veliku važnost zbog želje za dobrim odnosima s Rusijom koju potiče i dosta visoka gospodarska suradnja.

Prošlog mjeseca Rusiju je posjetio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te izrazio sumnju u učinkovitost ekonomskih sankcija koje EU i zapad vode protiv Rusije zbog ukrajinske krize. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se