Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U mnogo čemu su se složili

Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce

Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce
Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Foto: Afp
Vladimir Putin i Emir Kusturica u utorak su se sastali pa razgovarali o ratu u Ukrajini, nedavnim terorističkim napadima, ali i o Kusturičinim idejama za filmove s ruskom tematikom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin  u utorak se sastao sa srpskim redateljem Emirom Kusturicom o čemu je izvijestila Radio televizija Republike Srpske dok je iz Putinova ureda izdano tek kratko priopćenje o sastanku. 

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

Putin i Kusturica na sastanku su pričali o aktualnim temama, a Putin je izjavio kako Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu. 

"Ne prestaju nas, uvjetno rečeno, vrijeđati što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopće nije bilo tako", rekao je Putin i nadodao kako je djelovanje Sovjetskog Saveza ubrzala proces, ali i da je on bio neizbježan. 

Pročitajte i ovo Potraga za nestalom Dankom Ilić u Boru - 3 Deveti dan potrage Policija blokirala 100 metara oko kuće kod koje je nestala Danka: Ponovo se počelo kopati, stigli i forenzičari

Kusturica je pak tijekom razgovora usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce, a Putin je usporedbu nazvao legitimnom i pohvalio srpskog redatelja na njegovom opažanju. Nadodao je i da su događaji u Srbiji i Ukrajini vrlo slični. 

"Ono što se dogodilo u Srbiji i što se sada događa između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave", ustanovio je ruski predsjednik.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu iz minute u minutu VIDEO Pogledajte sekunde strašnog potresa: Zgrada se urušila na ulicu, neki su se jedva izvukli

Putin je tijekom sastanka izrekao i da se nedavni teroristički napadi mogu izjednačiti s ideologijom ekstremnog nacionalizma koji pokazuje nevjerojatnu vitalnost. 

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

Kusturica se ruskom predsjednikom pohvalio kako namjerava snimiti "ruski triptih" od tri filma prema Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju, ali i da uskoro planira završiti svoju karijeru.

Ruskom predsjedniku se svidio Kusturičin prijedlog, ali ne i njegova ideja da ubrzo ode u mirovinu. 

"Što se tiče završetka karijere, čini mi se da je rano da govorite o tome. Toliko ste puno toga napravili. Čini mi se da ćete još najmanje toliko napraviti", ocijenio je Putin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene