Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri sljedeći tjedan

Pahor izabran za mandatara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici slovenskog parlamenta potvrdili su u petak popodne na izvanrednoj sjednici izbor 45-godišnjeg predsjednika Socijalnih demokrata Boruta Pahora za mandatara za sastav nove vlade.

Pahorova stranka osvojila je na izborima 21. rujna 29 posto glasova i relativnu većinu od 29 zastupničkih mjesta u 90-članskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Počinje pooštravanje? Božinović o akciji Uskoka i slovenskoj odluci: "Mi smo spremni, Hrvatska to potencira" Ilustracija Prijetnje sigurnosti Iz Slovenije stiže odluka koja bi mogla biti problem za hrvatski turizam

Na tajnom glasovanju za Pahora je glasovalo 59 zastupnika, 24 ih je glasovalo protiv, a jedan glas izborna je komisija proglasila nevažećim.

Uz zastupnike Pahorove stranke izbor novog mandatara podržali su zastupnici stranke Zares, Gregora Golobiča, Liberalni demokrati (LDS) Katarine Kresal i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, stranaka s kojima Pahor na osnovi potpisanog koalicijskog sporazuma idućih dana namjerava sastaviti svoju vladu.

Uz njih, podržala ga je i većina zastupnika dviju oporbenih stranaka - Slovenske pučke stranke (SLS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Protiv Pahorova izbora glasovali su zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), dosadašnjeg premijera Janeza Janše. Među ostalim, ta je stranka izrazila sumnju u Pahorove najave da će djelovati kao faktor 'političkog povezivanja' i u vrijeme dolazeće gospodarske krize izbjegavati ideološke podjele na 'lijeve i desne', kako je obećao u svom govoru pred parlamentom.

Predstavljajući djelovanje svoje buduće vlade zastupnicima prije glasovanja, Pahor je rekao da će ona najviše biti koncentrirana na gospodarska i socijalna pitanja u vremenu kad se očekuje da će posljedice globalne financijske i gospodarske krize zahvatiti i Sloveniju.

Pri tome će njegova vlada, istaknuo je Pahor, odlučno podržati ekonomski zdrava poduzeća, osobito ona izvozna, stimulirat će znanje i tehnološki razvoj, te zastupati stajalište da se ne može dijeliti više nego što se je stvorilo.

Pahor je pozvao na politički i širi društveni konsenzus kako bi vlada odmah nakon potvrde u parlamentu mogla početi djelovati, a nakon glasovanja i prisege rekao je da povjerenje za sastav nove vlade ne shvaća kao 'bjanko mjenicu'. 

>> Pahoru stabilizacija gospodarstva najvažnija zadaća

>> Slovenski predsjednik predložio Pahora za mandatara nove vlade

>> Pahor očekuje ubrzane pregovore i vladu u razumnom roku

Pahor se u svom prvom nastupu pred parlamentom uglavnom posvetio pitanjima gospodarskih i socijalnih tema za koje očekuje da će obilježiti njegov premijerski mandat.

Odbijajući sumnje Janšine stranke da neće djelovati kao faktor političkog povezivanja, Pahor je u parlamentu naveo da se proteklih dana više puta susreo s aktualnim premijerom Janezom Janšom, zajedno s članovima svoje buduće vlade. Pahor je pojasnio da su na tim sastancima usklađene zakonske mjere na prevladavanju gospodarske krize koje je ovih dana Janšina vlada poslala u parlament, ali da je bilo riječi i o odnosima Slovenije i Hrvatske.

Govoreći o želji da se prevladaju potencijalna politička nesuglasja, Pahor je potvrdio da je na sastancima s Janšom usklađeno i stajalište koje je Slovenija iskazala prilikom nedavne međuvladine konferencije u Bruxellesu o pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om, na kojoj je otvoreno samo jedno pregovaračko poglavlje, dok je na druga Slovenija imala rezerve.

Pahor je rekao da je takvo stajalište Janšine vlade i slovenskog ministarstva vanjskih poslova podržao jer je Slovenija za svoje stajalište 'imala opravdane razloge'.

Pahor će, kako je najavio, u subotu, nedjelju i početkom idućeg tjedna nastaviti razgovore s predsjednicima triju ostalih koalicijskih stranaka kako bi se precizno definirala lista ministara u njegovoj budućoj vladi. 

Objavio je da će potpun sastav vlade biti poznat najkasnije krajem idućeg tjedna, a tjedan dana nakon toga o vladi u cijelosti glasovalo bi se u parlamentu.

Od 17 ministarskih mjesta u budućoj Pahorovoj četvorostranačkoj vladi devet bi, prema najavama, trebalo pripasti njegovim Socijalnim demokratima ili njima bliskim nestranačkim stručnjacima, četiri bi pripala stranci Zares Gregora Golobiča, a ostala Liberalnim demokratima (LDS) i stranci umirovljenika DESUS.

Još uvijek nije poznato tko će u vladi zauzeti resor vanjskih poslova. Uz Katarinu Kresal, predsjednicu LDS-a, u kombinacijama za to mjesto spominju se i dva imena iz diplomatskog aparata - donedavni veleposlanik u SAD Samuel Žbogar i slovenska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Sanja Štiglic.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene