Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pahoru stabilizacija gospodarstva najvažnija zadaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandatar za sastav nove slovenske vlade Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da će stabilizacija slovenskog gospodarstva kojemu prijeti recesija u Europi i svijetu biti glavna zadaća njegova mandata, najavljujući političku toleranciju i prioritet nacionalnih interesa.

'Središnju pozornost mislim posvetiti stvaranju uvjeta za stabilizaciju gospodarstva u neizvjesnim vremenima koja dolaze. Jako tržište treba i jaku državu koja će stvarati uvjete za budući razvoj', izjavio je Pahor nakon susreta s predsjednikom države Danilom Tuerkom koji mu je dodijelio mandat. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samuel Žbogar zaključio 'Poboljšanje odnosa s RH najveće je Pahorovo postignuće' Slika nije dostupna Štite svoje interese Slovenija će ograničiti prodaju nekretnina strancima

>> Pahor: Europa klizi u recesiju

Pahor je rekao da mandatarstvo prima kao čast i odgovornost i da će djelovati politički tolerantno, videći pred sobom nacionalne interese, a ne interese stranaka.

Pahor, za kojega je predsjednik Tuerk izjavio da je 'osoba koja povezuje' i 'značajan političar', izrazio je optimizam u pogledu prevladavanja teškoća koje stoje pred gospodarstvom i naglasio da će buduća vlada voditi aktivnu gospodarsku politiku.

Sjednicu na kojoj će 90 zastupnika u slovenskog parlamentu glasovati o mandataru za sastav nove vlade predsjednik parlamenta Pavle Gantar sazvao je za petak, a Pahor za izbor treba većinu od 46 glasova.

Slovenski mediji procjenjuju da je njegov izbor osiguran unatoč tome što u budućoj Pahorovoj koaliciji nije riješen položaj predsjednika umirovljeničke stranke DESUS Karla Erjavca, te iako lista kandidata budućih ministara u Pahorovoj vladi još nije do kraja usklađena.

Erjavec, čiji zastupnici bi novoj vladi osiguravali potrebnu natpolovičnu većinu, zatražio je za sebe položaj ministra unutarnjih poslova, s čime se ne slažu ostale stranke u vladi, no promatrači procjenjuju da će do petka biti nađen kompromis. Uz to, Erjavčevi zastupnici već su najavili da će bez obzira na ishod tog zapleta glasovati za Pahora, a šanse novog mandatara pojačava i činjenica da je glasovanje za njega iz opozicijskih redova najavila i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča.

No, kako sada stvari stoje na sjednici na kojoj će parlament glasovati o mandataru nove vlade neće biti aktualnog premijera i predsjednika najjače stranke buduće opozicije Janeza Janše. On je u petak pozvan na sastanak šefova država i vlada Europske unije, a odluku da se sjednica kojom započinje konstituiranje nove vlade održi baš taj dan već je ocijenio bizarnom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene