Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE PREZAJU NI PRED ČIM

Ozloglašeni vagnerovci došli u Srbiju sa samo jednim ciljem: U prosincu je počela tajna operacija

Grupa Wagner
Grupa Wagner Foto: Afp
Procurili su povjerljivi američki obavještajni podaci koji otkrivaju planove vagnerovaca i zašto su krajem prošle godine došli u Srbiju.

Nakon što je prošlog mjeseca administracija američkog predsjednika Joea Bidena smanjila razinu povjerljivih obavještajnih podataka, saznalo se da se Rusija oslanja na Wagnerovu skupinu u Ukrajini za regrutiranje zatvorenika i pokretanje ofenziva u gradu Bahmutu. Također je otkriveno da su američki obavještajci zabrinuti zbog velikog širenja utjecaja ruske paravojne formacije Wagner u zemljama izvan Ukrajine, među kojima se nalazi i Srbija.

Tako je u prosincu prošle godine šef Wagnera Jevgenij Prigožin poslao pripadnike te plaćeničke grupe u Beograd, a sve s ciljem borbe protiv antiruskog narativa, piše Politico.

Koji im je zadatak?

Catrina Doxsee, pomoćnica direktora i suradnica za Transnacionalne prijetnje američkih obavještajaca, navodi da je Srbija izabrana iz tri razloga - jer time žele ostvariti utjecaj u zemljama sa slabom upravom, stalnim sigurnosnim izazovima i onima koje su obogaćene prirodnim resursima. "Zadatak im je i da dogovore sigurnosne sporazume ili olakšaju buduće diplomatske odnose s tim zemljama", objasnila je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Yevgeny Prigozhin DJELOVAO U SJENI Ruski insajder Putinu je sasuo u lice gorku istinu o gubicima u Ukrajini: Sada je poznato o kojem se milijarderu radi

Pročitajte i ovo Grupa Wagner Znakovit izbor vođe Wagnerovci u Srbiji otvorili centar pa zaprijetili: "Obračunat ćemo se s ruskim liberalima"

Slanjem Wagnera pokrenuta je operacija kako bi se suprotstavile aktivnosti ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinova režima.

Pročitajte i ovo Prosvjednici drže transparent Paravojna organizacija Jezivi zločini grupe Wagner: Silovali su žene i djevojke, najmlađa ima samo 15 godina

Zašto je odabran prosinac?

Politico naglašava da treba sagledati i činjenicu da je Wagner došao u Srbiju u trenutku kada su bile tenzije na teritoriju Kosova te da je nedavno predsjednik Srbije Vučić naredio podizanje borbene spremnosti vojske Srbije. Iako je kasnije tu odluku povukao, vrlo je jasan trenutak kada u Srbiju stiže grupa Wagner. 

Kako piše u dokumentima, osnovni cilj takvih operacija izvan Rusije jest presijecanje dogovora i narušavanje odnosa tih država s Amerikom. 

"Vlada SAD-a zabrinuta je u kojoj se mjeri Wagner miješa u unutarnju politiku suverenih zemalja, krši ljudska prava i otima im prirodna bogatstva", rekao je jedan visoki dužnosnik administracije. "Postoje značajni dokazi da Wagnerova oštra protuteroristička taktika na mjestima poput primjerice Malija pogoršava situaciju i stvara više prilika za ekstremiste", poručeno je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene