Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljene nove novčanice

Ovo su novi euri: Evo u čemu se razlikuju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro u optjecaj kreću nove novčanice eura. Bit će to druga serija novčanica, kojima su Europljani počeli trgovati 1. siječnja 2002. godine. Prva se obnavlja novčanica od pet eura.

Europa napokon stiže na euro. Europa je, naime, fenička princeza čiji će lik krasiti novu seriju europske valute. Bit će prikazana kao vodeni žig i hologram i samo je jedno od niza novih sigurnosnih obilježja. 'Pet eura bit će prva novčanica druge serije europskog novca, takozvana serija Europa. Postupno ćemo mijenjati novčanice iz stare serije, uvedene 1. siječnja 2002. godine', kazao je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Parlamentarni izbori 2024. pet minuta Raspored predstavljanja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2024. godine

Novih pet eura predstavljeno je u arheološkom muzeju u Frankfurtu pred 200-tinjak uzvanika. U optjecaj kreće u svibnju. Novčanice ostalih apoena mijenjat će se postupno, u sljedećih nekoliko godina. 'S 15 milijardi i 700 milijuna novčanica u optjecaju, euro je postao uspješna priča. No, mi ne spavamo na lovorikama. Europska središnja banka novčanice nastavlja razvijati i poboljšavati kako bi one bile umjetnička djela u pogledu sigurnosti i tehnologije', kazao je Draghi.

>> Berlusconi: Italija će možda morati napustiti euro

S vremenom će stare novčanice biti povučene iz optjecaja te će prestati vrijediti. No, građani nemaju rok do kojega ih moraju zamijeniti. Stare novčanice neće izgubiti svoju vrijednost, te će se moći zamijeniti u središnjim bankama zemalja eurozone. Glavni razlog za uvođenje novih novčanica je bolja zaštita od kopiranja. Prema nekim procjenama, trenutačno je u Europi u optjecaju čak šest i pol milijuna lažnih eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene