Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugačija slika

Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Dnevnik Nove TV
Dok su rezultati ruskih izbora osuđivani na zapadu, reakcije diljem Azije, Afrike i Latinske Amerike bitno su drugačije.

Nakon pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u nedjelju, zapadne su se vlade okupile kako bi okarakterizirale pobjedu kao nepoštenu i nedemokratsku.

Izbori su naglasili "dubinu represije" u Rusiji, prema britanskom ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu, dok je američki State Department rekao da zatvaranje i diskvalifikacija protivnika znači da je proces " nevjerojatno nedemokratski ".

Međutim, komentari čelnika diljem Europe i SAD-a u oštroj su suprotnosti s porukama čestitki koje su stizale iz zemalja diljem Azije, Afrike i Latinske Amerike. Ove suprotne reakcije naglašavaju geopolitičke rascjepe koji su se povećali otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, što je izazvalo krizu u odnosima sa Zapadom.

Kineski predsjednik Xi Jinping brzo je čestitao Putinu na pobjedi, rekavši da će Peking nastaviti promovirati partnerstvo "bez ograničenja" koje je sklopio s Moskvom neposredno prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

Pročitajte i ovo Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića Nestranačko tijelo Oglasio se Ustavni sud: Imenovat će Etičko povjerenstvo, pogledajte što će njegovi članovi raditi

Pitanja oko demokratskog procesa u potpunosti su odsutna iz izvještavanja o izborima u kineskim državnim medijima, u kojima se Putinova pobjeda karakterizira kao unošenje "izvjesnosti u turbulentni svijet".

Suočena sa sve zategnutijim odnosima sa SAD-om, Kina nastoji proširiti svoj utjecaj na međunarodnoj razini, a Rusija pod Putinom pokazala se voljnim partnerom u tom cilju.

Nakon što je proglasio pobjedu u ponedjeljak, Putin je iskoristio govor pristašama kako bi ponovno izjavio da je "Tajvan sastavni dio Narodne Republike Kine".  Putin je također optužio druge zemlje za stvaranje provokacija oko Tajvana i rekao da su one - i njihove sankcije protiv Kine - "osuđene na propast", piše Guardian.

Nakon što je Rusija započela rat protiv Ukrajine, 141 država glasala je za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje invaziju. Međutim, prema Economist Intelligence Unitu (EIU), ta brojka prikriva činjenicu da dvije trećine svjetskog stanovništva živi u zemljama koje su bile neutralne ili naklonjene Rusiji.

Analiza EIU-a pokazala je da su zemlje, uključujući Brazil, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku te Indiju dale sve od sebe da izbjegnu odabir strana u sukobu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović će u kampanju za Europski parlament? Ustav jači od zakona Je li ovo Milanovićeva taktika za izbornu kampanju? Ugledni profesor: "Ne smije se kandidirati ni na izbor za miss"

U ponedjeljak je indijski premijer Narendra Modi rekao da se raduje jačanju "posebnog i privilegiranog strateškog partnerstva" New Delhija s Moskvom. 

Indija je bila najveći pojedinačni kupac ruske nafte. Indijske rafinerije iskoristile su znatno snižene cijene nakon što je Europa zabranila uvoz ruske nafte. Indija je tako pomogla ublažiti udarac zapadnih sankcija Moskvi.

Putinovu pobjedu slavili su i čelnici Latinske Amerike koji su povijesno u sukobu sa SAD-om. Stručnjaci kažu da je izolacija Rusije od Zapada samo gurnula nju bliže zemljama kao što su Kuba i Venezuela, čiji je ministar vanjskih poslova nedavno okarakterizirao Moskvu kao  - žrtvu na međunarodnoj sceni.

Pročitajte i ovo PR Oglas Brzi odgovor na humanitarnu krizu: Favbet grupacija kroz kontinuirani rad i razne inicijative već četiri godine uvelike pomaže Ukrajini

Predsjednik zemlje, Nicolás Maduro, reagirao je na rezultate nedjeljnog glasovanja rekavši: "Naš stariji brat Vladimir Putin je trijumfirao, to je dobar znak za svijet".

Predsjednik Kube, Miguel Díaz-Canel, nazvao je rezultat "vjerodostojnim pokazateljem da rusko stanovništvo podržava Putinovo upravljanje zemljom".

Pročitajte i ovo Šestero poginulo kada se kamion zaletio u policijsku barikadu U Španjolskoj Užas na autocesti: Kamion se zaletio u policijsku kontrolnu točku, poginulo šestero ljudi

Putinova pobjeda također je toplo primljena u nekoliko zemalja zapadne i središnje Afrike kojima vladaju hunte nakon niza državnih udara od 2020. uključujući Mali i Niger. Rusija se nastojala dodvoriti mnogima od tih zemalja nakon što su prekinule veze sa svojim tradicionalnim francuskim i američkim saveznicima nakon vojnih pobuna.U srpnju 2023. Putin je obećao besplatne isporuke žitarica Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Srednjoafričkoj Republici i Eritreji. Prve isporuke isporučene su prošlog mjeseca, tako tvrdi ruska vlada.

Dnevne novine u Burkini Faso napisale su da Putin utjelovljuje novu geopolitičku ravnotežu snaga na kontinentu uz rastuću rusku prisutnost i utjecaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene