452957
452957
452957
452957
452957

Jela vlastitu kosu: Iz želuca joj izvadili klupko veličine dinje, zaštopalo joj i crijeva

  • , 09.10.2016., 18:29
  • Autor:
  • komentara

Nakon što testovi nisu utvrdili zašto nema apetita, a povraća te ima zatvor i nabrekao trbuh, liječnici su se odlučili na operaciju.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

I šokirali se pronađenim - iz pacijentičina su želuca izvadili gigantsko klupko kose, promjera 15 centimetara.

38-godišnjakinji je dijagnosticiran Rapunzel sindrom. Radi se o ekstremno rijetkom poremećaju povezanom s trihotilomanijom (bolest čupanja kose) i trihofagijom (kompulzivno jedenje kose). Rapunzel sindrom je dobio ime po engleskom nazivu za Zlatokosu iz priče Braće Grimm, a uzrokuje stvaranje klupka kose u želucu s 'repovima' koji se protežu u crijeva.

U ovom konkretnom slučaju, objavljenom u British Medical Journalu, žena se liječnicima požalila na mučninu, iznenadno povraćanje i zatvor. Također, rekla im je kako u posljednja dva tjedna ima nabrekao trbuh i da ide na gore.

'Povrati sve što pojede', stoji u bilješkama liječnika. 'Izgubila je gotovo 7 kilograma u posljednjih 8 mjeseci, uz značajan gubitak apetita posljednjih godinu dana'.

Nije imala psihijatrijsku povijest i nikada prije nije bila primljena u bolnicu. Kada je došla u bolnicu težila je 68 kilograma i njezin indeks tjelesne mase bio je 22. Nakon što testovi nisu uspjeli objasniti simptome liječnici su odlučili da će morati operirati kako bi otkrili što je uzrok. 

Kirurzi su vrlo brzo u njezinom želucu otkrili klupko kose veličine 15 puta 10 centimetara, s 'repom' koji se protezao u crijeva. Uskoro su u crijevima pronašli i drugo, manje klupko, veličine 4 puta 3 centimetra. Oba su uklonjena i žena je nakon 6 dana puštena kući.

Do sada je zabilježeno tek 88 slučajeva Rapunzelova sindorma. Najčešće se javlja kod djece i adolescenata, a u mnogim je slučajevima povezan s psihijatrijskim poremećajima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se