Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I njih muči birokracija

Ovako izgleda prijava za posao džihadista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od dokumenata pronađenih u skrovištu Osame bin Ladena je i pristupnica za posao.

Američke vlasti su u srijedu objavile više stotina dokumenata koji su zaplijenjeni tijekom napada američkih specijalnih snaga 2. svibnja 2011. u Abotabadu gdje je ubijen šef Al Kaide.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe"

Jedan od njih dokaz je da birokraciju ne mogu zaobići ni nasilni džihadisti. Naime, među gomilom dokumenata pronađenih u skrovištu Osame bin Ladena bila je i pristupnica za Al Kaidu.

Molba za postati članom terorističke skupine prevedena je na engleski jezik, a otkriva da su potencijalni džihadisti itekako imali posla pri njezinom ispunjavanju.

Formular koji je prevela CIA počinje molbom da se unesu točne i istinite potrebne informacije, te da oni koji ispunjavaju molbu pišu jasno i čitljivo. Među osobnim podacima traže se, među ostalim, ime, prezime, ime oca i djeda, dob, broj članova obitelji, bračni status, zanimanje...

Objavljen sadržaj pisma koje je pronađeno u noći ubojstva Osame bin Ladena

To je prva stranica. Na drugoj stranici nalaze se pitanja koja se mogu naći i na bilo kojoj drugoj prijavnici za posao, poput onog o stranim jezicima, ali i nešto neobičnija pitanja poput 'znate li nekoga tko putuje u zapadne zemlje'.

Jedno od pitanja s treće stranice prijavnice je jeste li ikad bili osuđivani ili u zatvoru. U normalnim oklonostima preferirani odgovor na ova pitanja bio bi 'ne', ali Al Kaida je vjerojatno bila u potrazi za osobama čiji je odgovor bio 'da'.

A onda slijede ova pitanja - želite li izvršiti operaciju samoubojstva i koje biste ciljeve htjeli ostvariti na svom putu u džihadu.

Na kraju se pristupnica vraća na gotovo banalna pitanja o kroničnim i nasljednim bolestima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene